Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски жени се събират на национална среща във Велико Търново

Ромски жени от цялата страна се събират днес на среща във Велико Търново, за да дискутират промяната на положението на момичетата и жените от етноса. Националната среща е под надслова „Момичета с мечти – да обърнем страницата! Университетът е място и за ромските жени!“. 

Организатор на срещата е центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Във форума ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова. 

По време на пандемията център „Амалипе“ проведе поредица от онлайн срещи, посветени на домашното насилие, ранните бракове, образованието и развитието на ромските жени. Сега ромски студентки, образователни медиатори, активни момичета и ромски жени, работещи за подобряване на условията на живот и учене в ромска общност, се събират на среща във Велико Търново, поясни Тодора Крумова от център „Амалипе“, организатор на форума:

„Всъщност целта на срещата е да си изговорим каква е ситуацията по места, особено след пандемията, какво можем да направи всяка от тези жени и момичета, които ще участват в срещата, за да не бъде просто събиране, а да има конкретен резултат и ефект и последващи действия. Това, от което има нужда, е работа по места в самите общности. Очакваме всяка една от участничките след срещата да си тръгне с план какво ще направи в своят общност – дискусии, кампании, срещи, така че да раздвижи нещата по места“. 

Не тръгваме от нулата, казва Теодора Крумова от център „Амалипе“ и допълва, че много ромски жени вече са направили първите стъпки. На националната среща във Велико Търново ще бъде проследена историята на женското движение в ромската общност, как се е променяло то през различните политически периоди, какъв е образователният статус на ромските жени днес, какви са проблемите, с които се сблъскват те вътре и вън от общността, и различават ли се от проблемите на жените като цяло.

„Наистина има нужда от много говорене, от това да се реагира, за да може да се реагира и да се промени най-вече мотивацията за образование, да се преодолеят тези негативни практики, които все още срещаме и които спират момичетата от това да завършат образование и да продължат развитието си“. 

За намаляване на ранните бракове и за стимулиране на образователния процес сред ромската общност, център „Амалипе“ от години провежда обучение и работа с ромски медиатори, както и програмата „Всеки ученик ще бъде отличник“ и резултати има, участва в Българската платформа на Европейското женско лоби. За да бъдат мотивирани участниците в срещата, ще бъдат споделени няколко лични истории за справянето с трудностите по пътя на образованието и за възможностите и важността майките да подкрепят децата си, посочи Теодора Крумова:

„Обективно положението се подобрява. По време на пандемията нещата естествено с влошиха, което не е само ситуация в ромската общност, а е цялостно в обществото. Но като цяло образователният статус се повишава, все повече се увеличават момичетата, които завършват не само средно образование, но продължават да учат и висше. Всъщност това искаме да покажем на срещата. Поканили сме много момичета и жени, които са успели вече в живота и в сферата, в която се развиват, за да могат те да покажат и да мотивират останалите, че това наистина се случва“. 

Националната среща на ромските жени ще се проведе във Великотърновския университет и в нея ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова, която от години показва, че каузата за промяна положението на ромските жени стои в дневния ѝ ред, поясни Теодора Крумова. При организацията на срещата от център „Амалипе“ е използван опитът на испанската женска организация „Дром Котар Местипен“, която от години се опитва да изгради механизъм за мобилизация на ромските жени на местно ниво.


По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14