Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Любка Ценова: У нас намаляването на данъците никога не рефлектира върху цените

"Много е чувствително, когато се заплаши, че хлябът ще поскъпне"

проф. д-р Любка Ценова
Снимка: Таня Милушева

"Традиция в нашето данъчно облагане е, когато има намаляване на данъците, никога не рефлектира върху цената на стоката. Единственото е компенсиране на загубите на продавачите, на бизнеса".

Това заяви пред БНР проф. д-р Любка Ценова, юрист, експерт по данъчно право.

По думите ѝ "цените трябва да намаляват поне с размера на данъка, който е намален", а балансът би трябвало да се намери чрез съществуващите икономически лостове и контрола на цените.

Едва година след намаляването на ставката при книгите се наблюдава намаление на коричната цена, даде пример проф. Ценова.

"Заиграването с ДДС не е за първи път в нашия политически живот. Винаги когато започва обсъждането на държавния бюджет, някоя от политическите сили повдига въпроса да се намали ДДС на определени стоки. Това не е нов момент. Въпросът е, че е много чувствително, когато се заплаши, че хлябът ще поскъпне", коментира проф. Любка Ценова в предаването "Преди всички".

Европейската директива, която урежда основните постулати и правила на ДДС, задължава държавите членки да имат стандартна ставка между 15 и нагоре процента. Има и намалени ставки съобразно определен вид стоки, поясни тя.

Назад във времето, още 1993-94 г., когато започва да се прилага ДДС у нас, България приема единна ставка. Така е още в Словения и Дания (където ставката е 25% за всичко), уточни експертът.

У нас трудностите за администриране остават сериозен аргумент срещу диференцираната ДДС ставка, отбеляза проф. Ценова.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45