Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На този етап няма обективни причини за повишаване на цената на хляба, казват собственици на малки хлебопекарни

Пекари от Добричко работят на минимална печалба, за да не поскъпва хлябът

Производителите на хлебни изделия очакват брашното да поевтинее и не изключват дори спад в цената на хляба

Снимка: Ани Петрова

С масовото покачване на цените на хранителните продукти за българите става все по-трудно осигуряването на достатъчно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци на трапезата. Потребителите са особено чувствителни спрямо цената на хляба, особено след като се лансира идеята за връщане на ДДС на хляба.

На този етап няма обективни причини да се очаква повишаване на цената на хляба, категорични са собственици на малки хлебопекарни от област Добрич.

Снимка: БГНЕС

Премахването на ДДС на хляба е спомогнало не за неговото поевтиняване, а за запазването на цените му и причината за това е в цената на брашното, посочи председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите и собственик на хлебопекарна в Генерал Тошево Тодор Няголов. По думите му той и неговите колеги се съобразяват и с покупателната способност на клиентите, затова и работят с малки печалби, но при достъпни цени.

"Хлябът остава с 0% ДДС, така че в близко бъдеще не виждам промяна на цената. В нашата пекарна в рамките на една година нямаме промяна в цената. Малките разлики, които се получават, засега ги поемаме за сметка на нашата печалба. Работим с по-малки ставки на печалбата, за да може да сме по-добре приети на пазара."

Снимка: БГНЕС

Причини за поскъпването на хляба не вижда и друг представител на бранша - Радослав Райков, собственик на хлебопекарна в Добрич. Според него, ако цената на брашното тръгне надолу, каквито са очакванията, то тогава хлябът може дори да поевтинее

"Цената на брашното не  е паднала. Трябва впоследствие да падне, защото това брашно, което аз купувам в момента, може би е плащано на 600, на 650, цената в момента на пшеницата е 450-480. Когато почнат да мелят тази пшеница, би трябвало и цената на брашното да падне и тя с такава стойност."

При цената на козунаците нещата не стоят така. Единствено при най-обикновения, при който се използва т.нар. козуначена смес, вероятно няма да има промяна. С между 8 и 10% по-висока цена на козунаците тази година очаква Тодор Няголов.

"При мен около 7% увеличение ще има, като се стремим обикновения козунак, който е масово производство, да няма промяна от миналата година. По-специалните козунаци, тип домашно производство – с яйца, с мляко, истинско, с добавки от сухи плодове, те ще бъдат с малко по-различни цени. Килограмът на такъм козунак ще стигне до 20 лева. Захарта скочи доста, двойно, два пъти и половина дори, прясното мляко се взема от борсите. Тези компоненти се вдигнаха. Сухото мляко също се вдигна. Поне засега при яйцата не се очаква да има друго повишение."

Снимка: Ани Петрова

От 10 на 12 лв. се променя цената на козунака за този Великден в пекарната на Радослав Райков. 

"Миналата година закупувах яйцата на 15 ст., сега ги купувам на 30. Млякото е със 70-80 стотинки по-нагоре, цената на енергийните разходи е също по-висока. Моята цена ще бъде с 2 лева по-висока, за мен тази цена е достатъчна. Това покрива всички мои разходи. Искам да се съобразя с покупателната способност на клиента. Все пак трябва да се съобразяваме и в кой град е този продукт."

Тодор Няголов, който осигурява работа на 10 души, също смята, че цените на продукцията му трябва да отговарят на възможностите на хората и същевременно да му осигуряват поне минимална печалба, за да оцелява на пазара. 

"Намаляваме драстично нашите печалби. Има неща, които работим с 1-2% печалба, само и само да не сме затворили и да можем да съществуваме. Това е към момента истината."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Миланов

Енергийният терапевт Асен Миланов: Благодарният човек не мрази другите!

Във връзка с Международния ден на най-учтивата дума "Благодаря" , който беше преди дни, ви срещаме с енерго терапевт Асен Миланов . Тази дума е разменна монета, която остойностява нашата признателност за направеното ни добро . Замислете се само колко пъти на ден благодарите на някого или за нещо на глас или на ум. Това е дар на блага,..

публикувано на 13.01.25 в 18:10
Вени Марковски

Вени Марковски: Да се установи практика за ненасърчаване на зловредно съдържание

Трябва да се намери точният баланс между свободата на словото , която не трябва да бъде накърнявана,  и свободата на хората да не бъдат подвеждани чрез фалшива и манипулирана информация . Това каза пред БНР Вени Марковски, съосновател и председател на Българското интернет общество, във връзка с обявените от главния изпълнителен..

публикувано на 12.01.25 в 12:39

Хлебопроизводители в Силистренско: Ако има завишение, ще е с 10 ст., не с 10-15%

По-скъп хляб купуват вече и в Силистра. Увеличението в търговската мрежа е от 20 до 40 стотинки . Според производители толкова рязко покачване на цените не е оправдано. На същото мнение са и потребителите. Доскоро един от най-евтините хлябове беше на цена от 1,50 лева, а днес се продава вече за 1,90 лева , показва проверка в магазините...

публикувано на 10.01.25 в 10:17
Галина Герасимова

Астрологът Галина Герасимова: От 2025 започва тенденция на революционни промени

" Астрологията е древна наука , която ни напомня за връзката между небесното и земното. Както казва Галилео Галилей:  " Математиката е езикът, с който Бог е написал Вселената" , а астрологията ни дава ключа към този език, като разкрива хармонията между движението на звездите и ритъма на нашия живот.  Карл Юнг допълва: "Астрологията..

публикувано на 09.01.25 в 10:08

Доц. Калина Иванова: Библиотеките са повече виртуални, отколкото физически гостоприемни

Технологичните обновления в библиотеките са по-напред, отколкото материалната база . Това каза пред БНР новоизбраната директорка  на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" доц. д-р Калина Иванова. " Ние сме все повече виртуални, отколкото физически гостоприемни . Трябва да се промени това, за да бъдем с едно приятно лице за..

публикувано на 07.01.25 в 15:02
Руслан Борисов

Астрологът Азарей: През 2025-а българите ще се обърнат към семейството и традициите

2025-а ще бъде интересна. Четири големи планети ще сменят знаците , в които са били през последните години. Това е забележително и ще доведе до турбулентност , каза в ефира на "Нощен Хоризонт" Руслан Борисов, познат като астролога Азарей .  " Всяка промяна иска ние да се преоблечем в нови дрехи , да се преоблечем в нови мисли, в нови идеи, а..

публикувано на 07.01.25 в 14:15
Тодор Божинов

Как върви новият сезон в зимния туризъм - предимства и проблеми

Как започна и как се развива новият сезон в зимния туризъм у нас, с неговите прелести и проблеми. Това е темата на поредното издание на неделното предаване "Пътувай с "Хоризонт". По нея разговаряхме с Тодор Божинов – по професия продуктов дизайнер, а като хоби – турист, пътешественик, скиор и основател на тематичния сайт Кашкавал турист...

публикувано на 06.01.25 в 14:02