Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Илчев: Цялото ни общество трябва да се отърси от мисълта за братството с македонския народ

"Северна Македония е тръгнала по различен път от нашия"

Проф. Иван Илчев
Снимка: БГНЕС

"С бързи стъпки вървим към по-зле" - така историкът проф. Иван Илчев определи пред БНР работата на българо-македонската историческа  комисия. Според него на тази комисия са й били придадени функции, каквито тя не би трябвало да има:
 
"Въпросите, включително за общото минало, са въпроси, които държавите трябва да решат. И в България, и в Северна Македония държавата дава план-програма за написване на учебници и какво те трябва да съдържат. Много трудно е за индивидуален автор да си позволи да напише нещо, което радикално се разминава с исканото от държавата. Това е особено трудно за колегите от Северна Македония, чиято цяла досегашна кариера е построена върху неистини, в по-голямата си част, и за тях е изключително трудно да променят нещата". 

Проф. Илчев е на мнение, че вписването на българите в Конституцията на Северна Македония няма да доведе до нищо. Според него въпросът е не какво е написано на белия лист, а какво е осъществено и какво се крие зад него. 

По думите му цялостната ни политика по отношение на Северна Македония е погрешна:

"Подписаният протокол за взаимоотношенията беше прибързан, без поставяне на времеви рамки, без условия за гаранции, а на пожелателен принцип. Цялото наше общество, заедно с политицте, трябва да се отърсим от мисълта за братството с македонския народ. По редица причини, до голяма степен поради грешките на нашите политици и държавници Северна Македония е тръгнала по различен път от нашия. За съжаление този път е антагонистичен на нашия".

Той не вижда накъде повече може да се изострят отношенията между двете държави. 

За поредна година Центърът за върхови постижения "Наследство.БГ" ще представи годишен календар - април 2023 - март 2024 г. Темата на календара е "Европейската етническа картография за Македония ХIХ век - 1878". Представянето е днес от 14.30 часа в Регионалния исторически музей в София. В предаването "Хоризонт до обед" проф. Иван Илчев обясни защо са избрали именно тази тема:

"Упорито опитваме да накараме нашите колеги от комисията за българо-македонските отношения, от Северна Македония, да ни представят автентични документи за тезите, които те зашитват. Те още по-упорито отказват да го направят. Те нямат такива данни, такива документи. Затова ние решихме да им ги предоставим. Картите, които сме включили, са 12. В огромното мнозинство от тях са карти, изготвени от западни учени въз основа на проучвания на населението на Балканския полуостров и пътуванията, които са правени из Балканите".

На 2 юни в Народната библиотека ще открием изложба с 50 пана с най-различни карти - от появата на тези карти до началото на Балканските войни, съобщи проф. Илчев и добави: 

"До този период може да се говори за научна компетентност и научна безпристрастност при изготвяне на тези карти. След това много дръзко и безсрамно се намесва политическото сметкаджийство".

Историкът подчерта, че в тези карти се съдържа видима информация за това какво население живее през този период в Македония:

"Това население в общи линии са българи на първо място, после турци, гърци, албанци, власи, евреи. Липсват два народа на Балканите - в нито една карта не се появяват македонци и сърби". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35