Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови убийства в Сърбия, атака с дрон срещу Кремъл - акценти от седмицата по света

Щети по сграда в Киев от останките на дрон, който украинските сили обявиха, че сами са свалили, тъй като са изгубили контрол върху полета му, 4 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трагедия в Сърбия, руско обвинение за украински опит за покушение срещу Путин, изтегляне на Вагнер от Бахмут, временно примирие в Судан и начало на преговори между враждуващите страни, подготовка за историческо кралско събитие във Великобритания. Така звучаха някои от водещите световни събития през изминалата седмица.

Масови убийства в Сърбия

Две масови убийства шокираха Сърбия. Престъпленията бяха извършени в рамките само на 48 часа.

На 3 май сутринта при стрелба в училище в Белград ученик в седми клас простреля смъртоносно с пистолети на баща си девет души - осем от съучениците си и един охранител, и рани други седем. Жертвите са седем момичета и едно момче и повечето от тях са на 13 и 14-годишна възраст.

Задържаният тийнейджър сам се е обадил на полицията след престъплението.

Сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич съобщи, че у момчето са намерени два пистолета, за които бащата е имал разрешения.

13-годишното момче ще бъде пратено в психиатрична институция, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич, и допълни, че и двамата родители на момчето са арестувани. Бащата, който отрече да носи отговорност за случилото се, ще бъде съден, тъй като момчето е стреляло с неговото оръжие.

От полицията съобщиха, че атаката е била планирана един месец предварително.

След този случай от петък Сърбия обяви тридневен национален траур. Вълна от съчувствие и съпричастност заля страната.

Но нова кървава стрелба изправи на нокти Сърбия. При терористичния акт южно от Белград в нощта на четвъртък срещу петък бяха убити 8 души, а 13 бяха ранени. Стрелбата стана в село Дубона, община Младеновац. Нападателят беше задържан. В района е било открито голямо количество оръжие.

След второто масово убийство в Сърбия за 48 часа, президентът Александър Вучич сравни ситуацията в страната с атентатите от 11 септември в Съединените щати и с масовите убийства в Крайстчърч.

В емоционално обръщение към нацията той обяви, че най-важната цел сега е да се опазят децата и полицейски части ще бъдат разположени пред всички училища.

Ще се налагат много по-тежки наказания за незаконно притежание на оръжие - до 15 години затвор ,и ще се прегледат всички разрешителни за носене на огнестрелни оръжия, каза Вучич и обяви, че през следващите 6 месеца ще бъдат назначени 1200 полицаи.

Това ще струва на държавата най-малко 25 милиона евро, но вече сме намерили средствата, каза Вучич. "Ще победим това зло. Сърбия винаги е била силна, когато е била заплашвана", подчерта президентът.

Правителството на Сърбия прие предложените от президента Александър Вучич законови промени за повишаване на сигурността в страната. Притежателите на незаконно оръжие могат до 8 юни да го предадат в полицията без последици.

В Сърбия, както и в целия регион има голям проблем с оръжието, останало от юговойните, каза пред БНР кореспондентът на БГНЕС в Сърбия Ели Юрукова.

Интензивни боеве в Украйна, обвинение за атентат срещу Путин

Русия обвини Украйна в покушение над живота на руския президент Владимир Путин. Говорителят Дмитрий Песков съобщи, че два дрона са били обезвредени над Кремъл. Путин не е пострадал, допълниха от пресслужбата на руския президент.  В съобщението бе посочено още, че благодарение на действията на военните и специалните служби дроновете са били неутрализирани.  

Висши руски функционери призоваха за ликвидиране на властта в Киев и физическо елиминиране на украинския президент Володимир Зеленски.

Киев отхвърли обвинението.

Зеленски, който бе през седмицата в Хелзинки и Хага, където договори нови доставки на оръжие за страната си, опроверга твърденията на Кремъл за атентат срещу Путин.

Ден след руското обвинение към Украйна от руското министерство на външните работи заявиха, че няма никакво съмнение, че зад нападението с дронове срещу Кремъл стоят властите в Киев.

А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна обвини за нападението Съединените щати.

В очакване на украинската контраофанзива отбелязваме поредна седмица на ожесточени военни действия.

Русия отново атакува различни части на Украйна, докато два инцидента засегнаха руски гранични райони.

Военни блогъри съобщиха за удари с безпилотни летателни апарати на Украйна срещу руско военно летище в района на Брянск.

Град Херсон в близост до фронтовата линия на река Днепър обяви полицейски час за две денонощия и половина, което може да е свързано с предстояща украинска контраофанзива.

На този фон - конфликт в редиците на руските сили. Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че ще изтегли наемниците си от град Бахмут на 10 май. Той обясни решението си с липсата на достатъчно боеприпаси, за което обвини министерството на отбраната.

В гневно видео, заснето на фона на осеяно с трупове на бойци от "Вагнер" поле, Пригожин се обърна лично към министъра на отбраната и началника на генералния щаб, като не си спести нецензурните епитети и обиди по техен адрес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира изявлението на Пригожин.

А през седмицата Съединените щати обявиха поредния пакет от помощ за украинската армия. Той включва различни противотанкови системи, камиони, ракети за реактивните системи за залпов огън HIMARS. За пръв път Вашингтон доставя неуправляеми ракети за украинската авиация. Артилерията ще получи още 155-милиметрови гаубици и боеприпаси, за да отслаби руските укрепления преди готвената контраофанзива.

Пакетът е на обща стойност 300 милиона долара. Военната помощ от САЩ за Киев през последните 14 месеца наближава вече 36 милиарда долара.

Ново примирие в Судан и начало на преговори

Нов епизод от конфликта в Судан. Лидерите на враждуващите армия и паравоенни сили на страната се споразумяха за седемдневно примирие от 4 до 11 май в телефонен разговор с президента на Южен Судан Салва Киир.

Двамата мъже също така се споразумяха да определят представители за мирни преговори, разговорите започват в саудитския град Джеда.

Нито едно от предишните примирия не беше спазено от воюващите страни.

В резултат на боевете, започнали на 15 април, загинаха над 500 души, главно в Хартум и Западен Дарфур, а хиляди бяха ранени, според широко занижената оценка на броя на жертвите.

Въпреки че чужди държави са помогнали на хиляди свои граждани да избягат по въздух, суша и море, най-малко 75 000 суданци са вътрешно разселени, а над 50 000 вече са избягали по суша в съседни страни, съобщиха ООН и други агенции.

СЗО отмени извънредното положение заради Covid-19

Световната здравна организация отмени извънредното пандемично положение във връзка с коронавирусната инфекция, обяви генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус. "От една година пандемията следва тенденция на спад на заразяванията", обяви той. От тук нататък всяка държава ще решава дали и какви мерки ще предприема за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Вирусът Sars-CoV-2 продължава да циркулира и е все така силно заразен и опасен, предупредиха от СЗО. Учените не изключват появяването на нови опасни варианти. Въпреки това организацията смята, че ваксините и изграденият имунитет срещу вируса са достатъчна защита, така че да отпаднат ограниченията, налагани при пандемия.

Коронацията на Чарлз Трети

Историческо събитие вдигна градуса на емоциите във Великобритания и сред привържениците на монархията.

Пищно и помпозно шоу с древни ритуали и церемонии е предвидено за днешната коронацията на Чарлз III. Събитие, засенчило провелите се вчера местни избори в Анлия, на които стана ясно, че лейбъристите и либералдемократите нанасят тежко поражение на управляващите консерватори като печелят общински места за тяхна сметка.

Очаква се милиони да станат свидетели на кралското събитие в Уестминстърското абатство в Лондон. Мерките за сигурност са засилени, като за реда ще бдят около 12 000 полицаи.

Последната коронация - тази на Елизабет Втора, е била на 2 юни 1953 г.

Днешното събитие - коронацията на нейния син ще премине при засилени мерки за сигурност и сериозен интерес от страна на феновете на монархията.

Сред бляскавите моменти от коронацията можем да отбележим сребърната каляска, която ще бъде използвана вместо традиционната златна карета, с която Чарлз и Камила ще изминат пътя до Уестминстърското абатство, миропомазването на краля и, разбира се, .....кулминацията - поставянето на тежката корона на Свети Едуард на главата на Чарлз Трети, използвана при коронациите през последните 350 години, която е със солидна златна рамка и инкрустирана със скъпоценни рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини.

Процедурата трябва да продължи два часа, след което коронясаните монарси - крал Чарлз Трети и кралица Камила, ще се завърнат по същото трасе в Бъкингамския дворец.

Положителната емоция от събитието ще бъде съпътствана и демонстрации. Очакват се в деня на коронацията да има протести на антимонархически групи.

Иначе над 2200 специални знатни и почитаеми гости, сред които чуждестранни делегации от 203 страни и около 100 държавни лидери са потвърдили, че ще уважат събитието. Сред тях са президентите на Франция и Съединените щати и техните съпруги, президентите на Германия и Италия. България ще е представена от служебния премиер Гълъб Донев. Страните, които не са получили покани са Русия, Беларус и Иран, а до Северна Корея е изпратена покана на ниво посланик.

Целия обзор на по-значимите международни събития може да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04