Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ваня Матанова: Настъпва пандемията на депресията

Снимка: pixabay

"Хората започнаха да търсят сравнително по-лесно нашата помощ. Като че ли донякъде намаля стигмата по отношение на психичните нарушения и разстройства. Все още тя съществува, но в сравнение с това, което беше в началото, сега е малко по-лесно". Това заяви пред БНР професор Ваня Матанова - психотерапевт, създател и директор на Института за психично здраве и развитие, който навършва 13 години. 

Според нея се е увеличила информацията за психичното здраве, но държавата и институциите не се включват особено активно в това

"Сега имаме големи надежди, че ще се случи нещо на базата на тази национална стратегия за психично здраве 2021 - 2030 г. Надяваме се, че ще има промени по отношение на грижите за хората с психични разстройства и психични нарушения. Били сме свидетели на няколко такива национални програми, които за съжаление не завършиха с особен резултат", коментира тя в интервю за предаването "Преди всички". 

Със сигурност има добри закони, но на практика изглежда доста отчайващо това, което се случва с хората с психични нарушения и разстройства, подчерта проф. Матанова. По думите й няма точни данни за това колко са тези хора, какво се случва с тях, как се проследяват, след като излязат от болнични заведения. 

Според нея пандемията е направила много "бели" по отношение на психичното здраве. Тя отбеляза, че вече започваме да виждаме последиците от това, като ще има и още:
 
"Настъпва пандемията на депресията в световен мащаб", заяви проф. Матанова. Според нея за това трябва да се говори и да сме наясно. 

По думите й големият проблем е в това, че хората много трудно приемат, че нещо им се случва на психично ниво. Тук отново действат стигмите, въпреки промяната. 

Често родителите, които идват при нас, са обиколили множество специалисти, без да има ясен алгиритъм, посочи друг проблем тя. И подчерта, че стигмата към психиатрите е много по-тежка отколкото към клиничните психолози

В Института за психично здраве разработваме програми за превенция, диагностика и терапия. По думите й превенцията е най-слабото звено. Информацията и обученията са много важни, отбеляза още проф. Ваня Матанова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05

Симеон Ананиев: Красимира Стоянова ще е подложена на много голям натиск

" БДЖ няма да е на печалба . Никога железницата не е била на печалба. Тя косвено е на печалба, защото осигурява мобилност на хората, на бизнеса и оттам държавата печели. Въпросът е друг - че за всяка област ние трябва да имаме някаква разписана програма - с финансиране и отговорности . Докато не стане това, всеки следващ министър ще се снима,..

публикувано на 26.08.24 в 15:37

Владислав Михайлов: ЗНП и БДС са на 99% еднакви, разликата е в произхода на суровината

Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, детски градини, ученически лагери, училищни столове и лафки, трябва да бъдат със защитени наименования за произход (ЗНП) в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС). Това предвиждат изготвени от Министерството на земеделието промени в наредба, регламентираща..

публикувано на 26.08.24 в 10:03

Как да минеш годишния технически преглед с катализатор под наем?

Катализатор с кратък живот от Китай или нов катализатор , но под наем за прегледа. Това е дилемата пред онези собственици на автомобили, които имат притеснения, че не биха минали годишния технически преглед . Министерството на транспорта затегна мерките за изгорелите газове преди месец. Но и започна промяна в наредбата, за да може..

публикувано на 25.08.24 в 20:30

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04