Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната

Снимка: личен архив

Да си изядеш сладоледа, а след това да схрускаш и купичката, в която ти е бил поднесена и лъжичката, защото са от шоколад, да отпиеш от чашата и в първия момент питието ти да е от лимон, после от ананас, а накрая да се окаже- ягодово. Това не са кулинарни фокуси, а демонстрация на постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната, в които посетителите на Бялата (известна още като „безсънната“) нощ в музея на Тел Авив можеха да се включат. 

Кулинарната критичка Маян Прилок разказва как Израел се превръща във фудтек нация. Причината е много проста: социални мрежи са обхванали и най-бедните и в страната няма гладни ( освен тези които спазват някакви диети или пости). За това никой не гледа на храната като начин на засищане и набиране на сили за работа.

Важното е тя да не е прекалено калорична, но да е екологически чиста, да е вкусна и красива за снимане на селфи, да е бърза за приготвяне и не скъпа. А също да отговаря на специфичните нужди на даден човек; веган, диабетик, алергичен на мляко, глутен и други. Ако преди няколко години големите предприятия предлагаха само по един вид месни, млечни, рибни, хлебни произведения, то сега те сега са толкова разнообразни, а и фирмите се конкурират.

Снимката е илюстративна

"Храните, приготвени лабораторно, са неочаквани. Предполага се, че в бъдеще силно ще бъде намален броя на кравефермите - просто няма да е необходимо да има крава, за да се дои млякото й или кланици, за да се доставят бифтеци. Материята за тях вече се изготвя лабораторно от ДНК-то на животното. Напечатват се с триизмерен принтер. По вкус и други параметри те не се различават от тези на досега добиваните в резултат от тежкия труд на краварите. Дори вегетарианците, които са станали такива от жал към животните, могат да се върнат към мръвката, защото за добиване на такава храна не се колят животните и не са лишават малките им от мляко.

Снимката е илюстративна

Разнообразието в менюто е огромно! Може да си поръчаш шишчета от кенгуру, стек от пантера, кюфтета от хипопотам или от други защитени и изчезващи видове. А една фирма е отишла най-далече - тя предлага чеверме от вече изчезнали животни, например мамут. Съществуват и храни, които са професионални измамници. Нека направим експеримент - на половината зала давам дъвка. Дъвчете я няколко секунди! А сега се почерпете със шоколад. Има вкус на пресован картон ли? В близките два часа, всички сладкиши ще ви се струват гадни и безвкусни. Ако искате да се излекувате от пристрастията си към захарта, това е един от начините! Ако обаче два пъти близнете от тази близалка и след това си хапнете лимон, люти чушки, или пелин - вкусът ще е сладък все едно, че сте изяли цяла бонбониера, разказа за "Закуска на тревага" Прилок.

Сладолед

"Някои от най-големите майстор-готвачи предлагат молекулярна кухня. Ето един пример - виждате ли тези зърна от грозде? Ако се обработят с газ въглерод, те придобиват вкус на.... шампанско. 

Революция преживяват и опаковките. Като се започне с лъжичките от шоколад в сладкарниците и се премине през бонбонени сламки за пиене на напитки и се стигне до най-популярната израелска иновация – найлонова опаковка за плодове, която когато мием плодовете, става течна и изтича през канала, доплъни още кулинарната критичка.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Локомотив 2626

Назад във времето с ретро подвижния състав на БДЖ

Има още една г рупа любители на железниците, които показват страстта си към този вид транспорт като изработват модели на влакове , жп инфраструктура и гари. Това са членовете на Клуб железопътен моделизъм . Неговото клубно помещение и изработени модели се намират на Централна жп гара София. Владимир Колев е председател на клуба. По темата..

публикувано на 08.04.25 в 13:25

Тайнствена пирамида на 2200 години открита близо до Мъртво море

Тайнствена пирамида на 2200 години, пълна със съкровища: монети и оръжия, беше открита близо до Мъртво море. Артефактите са запазени в почти перфектно състояние, благодарение на сухия пустинен климат. Мистериозната пирамидална структура е близо до ручея Зохар. Джипът пъпли през пустинята. Няма път. Тръгнахме, въпреки предупрежденията, че след..

публикувано на 08.04.25 в 11:05
Йордан Жечев и Яна Липованска

На мач с маргаритка – кампания срещу агресията

Мачът да не е терен на война, а място, където можеш да заведеш детето си – този мотив обединява организаторите на кампанията "На мач с маргаритка". Акцията ще се състои в рамките на четири дни – от 11 до 14 април и   ще покрие 8 мача с участието на 16 отбора. Това е  29-и кръг, предпоследен за професионалната ни футболна лига...

публикувано на 08.04.25 в 10:14
Снимката е илюстративна

"Активни потребители": Нови правила облагодетелстват авиокомпаниите за сметка на пътниците

В продължение на две десетилетия Европейският съюз прави полетите по-лесни и по-справедливи за потребителите, като либерализира цените и въвежда в законодателството основни права на пътниците.  Сега налице е обратният процес - преразглеждане на Европейския регламент относно правата на пътниците с въздушен транспорт .  Авиокомпаниите редовно..

публикувано на 08.04.25 в 06:20
Норвегия

Въпрос на време ли е Норвегия и Исландия да влязат в ЕС?

Териториалните амбиции на Съединените щати към Гренландия, пряко оспорващи суверенитета на съюзника Дания, са заплаха сама по себе си, но имат последици за цяла Европа. Най-новата история ни учи, че неинтегрираните, неутрални държави не функционират като буферни зони между сферите на влияние. За агресивните велики сили с имперско мислене те..

публикувано на 05.04.25 в 11:20

Турски готвачи в нашата Албена: Наемат персонал от Бангладеш и Узбекистан!

С наближаването на летния туристически сезон темата за глада за кадри за сезонна заетост отново е актуална. За поредна година в Добрич се проведе трудова борса с такава насоченост, която предоставя възможност търсещи работа да се срещнат с работодатели - хотелиери, ресторантьори, концесионери на плажни ивици и др. Могат ли всички..

публикувано на 01.04.25 в 10:40

Столичната библиотека и фондация "Глобални библиотеки – България" представиха инициативата "Образовани дигитални граждани в библиотеките"

Столична библиотека и фондация „Глобални библиотеки – България“ организираха представяне с фокус – ролята на библиотеките в изпълнението на Стратегията за цифрова трансформация на България (2020 – 2030). Участие в събитието взеха представители на ключови за изпълнението на стратегията министерствата, както и на Столичната община. Събитието е..

публикувано на 30.03.25 в 08:31