Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Ердоган ще изпрати на турския парламент за ратификация членството на Швеция в НАТО

Режеп Ердоган, Йенс Столтенберг и Улф Кристенсон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Турция се е съгласила да напредне с процедурата по одобряване на приемането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщава Ройтерс.

По време на пресконференция Столтенберг потвърди, че президентът на Турция Реджеп Ердоган вече се е съгласил да внесе протокола за присъединяване на Швеция във Великото народно събрание на неговата страна възможно най-скоро и да осигури ратификацията му.

"Радвам се да съобщя, че президентът Ердоган се съгласи да предаде протокола за присъединяване на Швеция към НАТО на Великото национално събрание на Турция възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество с парламента, за да гарантира ратификацията“, каза Столтенберг на пресконференция.

Шефът на НАТО също така описа това като "историческа стъпка", която прави "всички съюзници в НАТО по-силни и по-сигурни".

Швеция направи голяма крачка към членство в НАТО, след като сключи споразумение с турския президент Ердоган за допускането на страната в алианса, заяви шведският премиер Улф Кристерсон.

"Чувствам се много добре, това беше моята цел от дълго време и вярвам, че днес имахме много добър отговор и направихме много голяма крачка към членството", каза Кристерсон на пресконференция след среща с шефа на НАТО Йенс Столтенберг и с Ердоган.

Според Анадолската агенция Швеция е обещала да работи активно за бъдещо членство на Турция в ЕС, за визова либерализация и отмяна на ембаргото за оръжейни продажби.

Решението идва след месеци на дискусии и дойде часове преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс и след като тази вечер се проведе среща между Ердоган с шведският премиер Улф Кристерсон при посредничеството на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Шефът на НАТО също така отбеляза, че не може да навлезе в подробности относно сроковете за процеса на ратификация от страна на турския парламент.

Според Столтенберг, Унгария е дала се разбере, че няма да бъде последната, която ще ратифицира протокола за членството на Швеция в НАТО.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година, отхвърляйки политиките на военно необвързаност, които провеждаха през десетилетията на Студената война, докато руската инвазия в Украйна преформулира политиките за сигурност на двете държави.

Кандидатурите за членство в алианса трябва да бъдат одобрени от всички членове на НАТО и докато на Финландия беше дадена зелена светлина през април, Турция и Унгария отложиха одобрението на кандидатурата на Швеция.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства съгласието на турския президент Ердоган да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз на НАТО.

В изявление, публикувано от Белия дом, Байдън добави, че е готов да работи с Ердоган за подобряване на "отбраната и възпирането в евроатлантическата зона".

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе двустранна среща с турския президент Реджеп Ердоган във вторник, докато е в Литва за среща на върха на НАТО, съобщиха от Белия дом.

Председателят на съвета на ЕС - Шарл Мишел пък съобщи, че е разговарял днес с турския президента Реджеп Ердоган и че двамата са се договорили да "заредят отново с енергия турско-европейските отношения".

По-рано днес Ердоган постави като условие размразяването на преговорите на Турция за членство в ЕС, за да "пусне" Швеция в НАТО.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа

Израелската армия продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа. Палестински медицински източници съобщават за 22 жертви на израелската офанзива през последното денонощие. 11 души са загинали в Бейт Лахия на север, шест - в бежанския лагер Ал Магази в централна част на анклава и още петима при отделни удари..

публикувано на 22.08.24 в 17:32
Рангел Бизюрев

Делото срещу Рангел Бизюрев продължи с разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд

С разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд втори ден продължава делото срещу Рангел Бизюрев,   обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Предвидената за днес, заради разминаване на показанията, очна ставка между Бизюрев и Борислав Динков не се състоя. Според държавното обвинение близнаците Борислав и Валентин Динкови са помагали..

публикувано на 22.08.24 в 17:29

Сливенска област е на 13 място в страната по трудова заетост

Сливенска област е на 13 място в страната по трудова заетост, съобщават от НСИ. През второто тримесечие на 2024 годна общият брой на заетите в областта е 71,1 хиляди души. От тях 39,2 хиляди са мъже, а 31,9 хиляди жени. Информира Стоян Радев. Коефициентът на заетост в областта за периода е 51,8% при 53,2% за страната. Заетостта при мъжете е..

публикувано на 22.08.24 в 17:16

Кремена Ватева: Първият морски резерват у нас ще е от Созопол до Царево, 570 кв. км

"Грийнпийс България" започна кампания "Живо Черно море" и има предложение да се създаде първият у нас изцяло морски резерват, с основна цел да се опази екосистемата и да се защитят биологични видове, които са на изчезване. Проектът е за резерват "Маслен нос", изцяло морска акватория, ще обхваща навътре в морето от Созопол до Царева, 570..

публикувано на 22.08.24 в 17:12

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море. В една потъваща лодка до остров Лесбос са намерени 115 души, сред които майки с деца. Плавателният съд е потънал час след спасяването на хората, съобщиха властите. Лодката е била претоварена с опасност за жертви от мигрантите, казаха от гранична охрана...

публикувано на 22.08.24 в 17:10

Летище София опроверга информация в социалните мрежи за разпродажба на забравен багаж

Летище София опроверга информация, разпространена в социалните мрежи, за разпродажба на забравен багаж. На официалната си Фейсбук страница от летището заявяват, че това е фалшива информация, която цели източване на лични данни и финансови злоупотреби. Отправя се апел към всички, които забележат това съобщение да го докладват, както и да..

публикувано на 22.08.24 в 17:01
воден режим

Още четири габровски села преминават на воден режим

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим. Преди месец за други две малки населени места беше наложено ограничение на потреблението. Селата, които преминават на воден режим, са Велковци, Кметчета, Мичковци и Врабци. Ограничението на водоподаването за Междени и Узуните е в сила от месец. Жителите на тези села..

публикувано на 22.08.24 в 16:33