Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са рисковете от употребата на подсладители

| Коментар
Снимка: Pixabay

Преди да влязат в хранителната индустрия, изкуствените подсладители минават през изследвания, показващи токсичната им доза. Така се определя допустимото им количество в храните и напитките, което е десетки пъти по-малко. 

Това разказа в интервю за "Хоризонт" доц. Даниела Попова, началник на клиниката по метаболитни заболявания и диетика в университетската болница ИСУЛ. 

Миналата седмица от Световната здравна организация обявиха изкуствения подсладител аспартам за възможен канцероген. И допълниха, че добавката остава безопасна за консумация във вече определените норми. 

Какви са рисковете за здравето ни при употреба на подсладители?  

Аспартам е един от синтетичните подсладители, използвани в производството на безалкохолни напитки и храни, вместо естествения подсладител захар. Особеност на изкуствените подсладители е, че не съдържат калории и са подходящи като превенция на диабета и затлъстяването, а в същото време подобряват вкуса, обясни доц. Попова. Ключът да станат вредни е в дозирането им – всеки подсладител има допустим дневен прием

Човешкият организъм има нужда от въглехидрати заради мозъка, сърцето, нервната система. Но те трябва да са добре дозирани и приети в правилния момент от деня – след физическа активност, разказа гл. асистент Иван Неделчев, който е фитнес треньор и университетски преподавател. 

Според него е нужно по-задълбочено изследване на дългосрочния ефект на подсладителите, тъй като мненията за тях са противоречиви

Изкуствените подсладители се свързват с храни и напитки, на чийто етикет пише "диетично". Доц. Попова съветва да не се прекалява с употребата на диетични продукти, при които липсва или е ниско съдържанието на захар, сол, глутен

Гл. асистент Иван Неделчев е мнителен към продуктите с надпис "диетично"Препоръката му - въглехидрати на малки порции, през 3-4 часа. 

Ендокринологът припомня, че най-важно за здравето ни е да хапваме и пийваме, без да прекаляваме с нищо.  

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво произвежда нереформираното образование?

Над 2500 души са подписали петицията за преразглеждане на сегашната система от национални външни оценявания във всичките ѝ етапи. Те са достатъчно, за да потвърдим, че такъв проблем съществува , каза пред БНР Ирина Манушева, инициатор на петицията. Според нея обаче проблемът не се разпознава достатъчно ясно, а той пропива цялата..

публикувано на 22.11.24 в 10:55

"За нашите деца" отново призовава: Тази Коледа чудесата правите Вие

Фондация "За нашите деца" организира за 12-а поредна година коледната благотворителна кампания "Тази Коледа чудесата правите Вие". За 12-и път със събраните средства фондацията ще подкрепи повече от 3000 деца, семейства и специалисти.  От вторник ще бъдем на коледния базар , каза пред БНР Ана-Михаела Търнева, експерт "Развитие на партньорства"..

публикувано на 22.11.24 в 10:49

СЗО: Хората все още не усещат колко е спешна ситуацията с резистентните микроби

Губим способността си да лекуваме дори най-често разпространените инфекции, както и да извършваме животоспасяващи операции вследствие на антимикробната резистентност. Това заяви в интервю за „Хоризонт“ доктор Филип Матю от Световната здравна организация. Раждане, трансплантация на органи и дори вадене на зъб могат да се превърнат в опасни и..

обновено на 21.11.24 в 15:00

Политическата нестабилност пречи на приемането на Националната програма за антимикробна резистентност

Постоянната смяна на правителства в България пречи на приемането на национална програма за борба с антимикробната резистентност. Това заяви за „Хоризонт“ доцент Иван Иванов от Националния център по заразни и паразитни болести.  При прекомерната употреба на антибиотици микроорганизмите спират да се влияят от лечение с лекарства, като по данни на..

обновено на 20.11.24 в 21:51

Скъсана ли е връзка между цивилизационния и технологичния напредък?

" Съществуването е винаги някакъв парадокс, който трудно можем да си обясним . Появяваме се от нищото и целият ни жовот е пътуване към нищото...За хората, които са "подпрени" на вярата светът може би да изглежда по-различен, но безспорно е, че има една територия на непознаваемото , която каквато и наука да го заобикаля, каквито и открития да..

публикувано на 20.11.24 в 17:34

Столичен ресторантьор: Има протекции и чадър за част от бранша

" Има странна симбиоза между част от регулаторните и контролиращите органи и част от ресторантьорския бранш ", изказа мнение пред БНР Дарин Стойков, който е собственик на заведение в София. Той допуска, че има данъчни протекции и политически чадър за част от бранша . Според него обаче протекциите не свършват в контролния орган, а..

публикувано на 20.11.24 в 15:32

Все още всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване

" България е поела в една не много добра посока. Все още всяко трето дете в България живее в риск от бедност и от социално изключване , което автоматично го лишава от всички възможности, които биха му позволили да развие пълния си потенциал". Това заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ-България. На днешния..

публикувано на 20.11.24 в 11:51