Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азотният диоксид е разрешена добавка при приготвянето на торти и коктейли, дори за приготвяне на детски храни

Депутатите раздвоени за райския газ, умуват как да прекроят Закона за храните

"При на това като евтино средство за психотропно въздействие някой му е намерил употребата"

Снимка: БГНЕС, архив

Къде, как и кога в общественото хранене е допустима употребата на диазотен оксид, познат като райски газ? Депутатите ще търсят отговори на тези въпроси, за да приемат или отхвърлят допълнения в Закона за храните.

Депутати, представители на здравното министерство и на Агенцията по храните дискутираха как да ограничат употребата на райски газ. Първите притеснения идват от здравните власти, защото в предлагания вариант се разширява обхватът на "заведения за обществено хранене".

"Където ние като компетентен орган установяваме, че масово се намира този продукт – с мотива, че се използва за приготвяне на коктейли."

На депутатите се наложи да уточняват какво е заведение за обществено хранене.

"Да не забравяме, че заведения за обществено хранене са и дискотеките, и нощните заведения."

Азотният диоксид е разрешена добавка за изтегляне на сметаната от фабричните флакони при приготвяне на торти и коктейли, обясни д-р Димитров от Агенцията по храните. По думите му това е "напълно разрешена добавка в храните" по смисъла на европейското законодателство.

"Използването на разрешената добавка, която е разрешена даже в случаите на приготвяне на детски храни, когато се използва по основното си предназначение, а не за странични цели, е напълно легално и позволено от европейското законодателство."

Бившият директор на агенцията, а сега депутат Христо Даскалов обаче предупреди, че именно в заведенията за обществено хранене "е големият проблем".

"Само за последните няколко месеца няколко наши деца, хубаво насмъркани с този райски газ, просто се убиха и ги няма вече на този свят."

Даскалов допуска, че тортите и коктейлите може да са само алиби за злоупотреби.

"Допуснем ли физическото присъствие на този райски газ в общественото хранене, нито БАБХ, нито медицинските органи ще могат да контролират дали си правим сметана, която ще я разпределим по тортата, или ще мине сервитьорката и ще даде да се насмърка поредното българско дете."

При проверка винаги ще се намерят услужливи юристи, които ще обяснят, че законът позволява райският газ да е в заведението за подготовка за коктейли, изрази своите опасения Христо Даскалов.

Колегата му Иван Иванов е още по-категоричен – този газ трябва да е забранен навсякъде.

"Нашата цел е в заведенията за обществено хранене да няма физически бутилки изцяло и единствено за пълнене с азотен диоксид. Това е пропуск – че не сме забранили продажбата им, свободната, в интернет."

"Не би следвало да забраняваме нещо, защото то може да не се използва по предназначение, когато е разрешено да се използва за основното си предназначение" – гласи позицията на експертите, според които утре може да излязат сладкарите и да питат "какво сте приели".

Това провокира предложението да се възпрепятства пласирането на диазотния оксид в малки разфасовки, "които са практични и удобни сервитьорът да ги разнесе", а вместо това да бъде в по-големи съдове.

Когато за трети път чу предупреждението, че депутатите се опитват да забранят нещо, което никъде в Европа не е забранено, председателстващият комисията Росен Костурков реагира: 

"Няма в нито една държава такъв ограничителен или забранителен режим. Ние сме уникална държава по много показатели. Очевидно при на това като евтино средство за въздействие, психотропно, някой му е намерил употребата."

След като уточниха къде не може да се ползва диазотен оксид, депутатите преминаха към санкциите при неспазване на забраните. Иван Иванов предложи десеткратно завишаване на предвидените глоби – от 50 000 на 100 000 лева. Според Костурков обаче при високи глоби се корумпират осъществяващите контрола служители. Тъй като завишаването на глобите изисква отваряне на Закона за здравето, на този етап депутатите се отказват от идеята.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14