Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълна от съпричастност към младо семейство от Ново село, останало без дом след пожар

Вълна от съпричастност към младо семейство от Ново село, останало без дом след пожар
Снимка: Здравка Маслянкова

Младо семейство от великотърновското Ново село остана без дом и препитание след като пожар изпепели всичко в имота им на 5 август. Бедствието идва, докато семейството и тригодишното им дете са на почивка на море. Материалните загуби са огромни, но спечелихме много повече, а това са приятелите и безценната подкрепа от цялата страна, разказаха пред БНР  Георги и Бисерка Ралевски.  

На 4 август Георги, Бисерка и тригодишното им дете отпътували на почивка, а още на следващия ден останали без дома си в Ново село. Къщата и стопанските постройки изгоряха, въпреки навременната намеса на пожарникарите и притеклото се цяло село да гаси пожара, разказва семейство Ралевски: 

„В петък сутрин тръгнахме на море, в събота ни се обадиха, че къщата ни гори. Ние започнахме да звъним на всички близки и познати да дойдат колкото се може да спасят“, спомня си Бисерка. 


„Причината не е ясна, ние не бяхме тука, не можем да кажем какво се е случило. Можем да кажем какви са щетите – цялата ни къща, това е загубата, и инструменти, бизнесът, с който се занимавахме. С озеленяване се занимаваме и зимата преминаваме по към строителната част, така че машините бяха доста разнообразни. Имахме много неща“, споделя Георги. 

„Можем да си сложим една барака тук и ще живеем в нея, имаме покрив, но машинките – няма как да си върнем стойността им, защото всеки лев е отивал за тях“, казва младата жена. 

„Безценни са за нас тези машини и това, което имахме, няма да се върне, дори и с пари, но много хора са при нас, помагат ни. Това ни държи живи и ни кара вътрешно да сме щастливи затова, че имаме толкова много приятели и хора, които са тук“, допълва мъжът. 


„Трудно е, но искам да благодаря на всички наши приятели, които се отзовават. Всяка помощ за нас е много важна, особено моралната, защото моралната помощ ни вдига и психически и ни държи да можем да се справим“, казва Бисерка.  

Трагедията на младото семейство предизвика лавина от съпричастност, споделя кметът на великотърновското Ново село Христо Христов: 

„В продължение на няколко дни отговарям на обаждания на хора от цяла България. Идват колетни пратки, идват средства, идват хора от цяла България, които сме настанили по къщите. Не можем да ги откажем. Не е хубаво да се спира доброто. Смятам, че тези хора до напролет ще имат нов дом“. 


През почивните дни приятели и доброволци от цялата страна се включиха в акция по разчистване на руините на изгорелия дом на Георги и Бисерка Ралевски: 

„Защо помагаме, защото в такъв труден момент точно приятелите и хората са най-важни до теб да бъдат, да не оставаш сам и като труд и като подкрепа“. 

„Приятели, комшии сме и ги обичаме. Няма как да ги оставим в такъв труден момент“. 

„Почистваме, отделяме материали, здрави тухли. Изхвърляме боклуци. Да му помогнем да изчисти и само да остава да се гради. Трябва да си помагаме, на всеки може да се случи  и затова гледаме да се подкрепяме, до колкото можем“. 

„Познавам тези хора и като видях трагедията, нямаше как да не се отзова. Има още повече добри хора и ще успеем да помогнем, доколкото можем, за да могат да се върнат в тази къща“.

„Ще успеем да разчистим, за да видим какво здраво има останало от самата къща и вече ще се прецени на място дали върху самата къща ще се гради, дали ще се пристрои нещо и кое би било най-бързото и най-адекватното решение за самата къща да направим нов дом за семейството“, заявиха част от отзовалите се десетки доброволци. 


Въпреки премеждието, което преживяха, Бисерка и Георги Ралевски смятат, че най- голямото богатство е милосърдието и подкрепата на хората, които срещнаха, и вярват, че ще успеят да построят нов дом в Ново село. 

„Имаме нужда от финанси, от строителни материали. Доста хора се отзоваха вече и надеждата се връща. В момента сме настанени във Велико Търново в апартамент, който ни предоставиха хора от селото безвъзмездно да го ползваме, докато си стъпим на краката“, казва Георги. 

„И отново ще се върнем тук, защото искаме да си живеем на село, в България. Не искаме да ходим в чужбина, искаме да си стоим тук. Тук искаме да израснат и нашите деца и ние да остареем“, допълва Бисерка. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20