Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават да бушуват пожари между три села в Бургаска област

Снимката е илюстративна
Снимка: Радио Бургас

Пожари бушуват край селата Изворище,  Миролюбово и Брястовец, община Бургас. Огънят бушува от няколко часа, но не може да бъде локализиран поради силния вятър. Пожарът започна от село Изворище този следобед. Няма информация за пострадали хора. Щетите са материални – изгорели са няколко необитаеми постройки.

Целият състав на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас е включен в борбата за потушаване на пожарите.

Затворен е пътят Миролюбово - Изворище - Каблешково - Слънчев бряг. Пътят Миролюбово - Изворище също остава затворен.

На място има 10 противопожарни коли, горски служители и доброволци, които се опитват да локализират огъня, но поради силния вятър това се случва по-бавно. Изпратени са и водоноски. Изгоряла е и стара постройка, като няма данни за други засегнати сгради.

Отсечката между с. Изворище и бургаският кв. Банево  е затворена за движение заради продължаващия пожар в района. Той се е разраснал вече към местността Сухото дере, поради силните пориви на вятъра.



"В района на Изворище са два пожара – единият е между Изворище и  Миролюбово. На място работят 4 пожарни автомобила, няколко хиляди декара е площта. Вторият възникна в село Брястовец и се движи в посока Изворище. Опасен е, има опасност за село Изворище“, заяви Николай Николаев, директор РД "Пожарна безопасност", Бургас и добави:

"Пожарът е на няколко хиляди декара вече. Да, определено, силният вятър не ни помага. Напротив вреди, защото прави пожарът върхов в гората, също така много бързо се разпространява и е трудно гасенето. Трябва много пъти да правим организация на наново да гасим пожара, тъй като изключително бързо се разпространявам и има опасност включително за пожарните екипи”.

Кметът на Бургас Димитър Николов също пристигна в село Изворище.

"В момента се намирам на края на селото, при входа на гората. Вятърът е много силен и насочва пламъците към селото", каза той.

Предстои да се изясни причината на възникването на пожара. Според информация на БНТ огънят е тръгнал от село Изворище заради скъсана жица от електропровода и е изгорил до основи къща.



По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10