Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Кои са най-посещаваните къмпинги у нас?

Къмпингите на нашето море

Множеството предимства, които могат да ни предложат къмпинг зоните, ги превръщат в едни от най-желаните места за почивка както през лятото, така и през по-студените сезони. Перфектен начин за релакс, намаляване на стреса и отмора, неповторима връзка с природата, множество хора на едно място, даващи възможност за създаване на страхотни компании както от възрастни, така и от деца, са само малка част от предимствата на къмпингуването пред прекарването на лятната почивка в хотел или къща за гости.

Натовареното ежедневие, сивият облик на големия град и мръсният въздух, които ни заобикалят ежедневно, са една от основните причини, поради които искаме да се откъснем максимално от тази среда и да се доближим до природата. А какъв по-добър и екологичен начин от къмпинга? Къмпингите са все по-предпочитан начин за прекарване на лятната почивка. Те започват активно да изместват хотелите, а палатките и караваните изцяло водят класациите, когато стане дума за море, но как да изберем най-подходящия спрямо нашите нужди?

Кои са най-посещаваните къмпинги у нас

България привлича много туристи със своите прекрасни природни красоти и разнообразни възможности за активен отдих. Една от популярните опции за настаняване е къмпингът, който предоставя възможност за близък контакт с природата и автентичен опит. В тази статия ще разгледаме някои от най-посещаваните къмпинги в България, които привличат туристи от цял свят: Къмпинг Градина, Къмпинг Силистар, Къмпинг Смокиня, Къмпинг Китен, Къмпинг Каваците и други.

Къмпинг Градина

Един от най-предпочитаните и добри къмпинги по българското черноморие е къмпинг „Градина“. Той предлага както места за разполагане на каравани, така и три различни вида бунгала, измежду които можете да избирате в зависимост от индивидуалните си предпочитания и представи за незабравима почивка.

Разположен между Черноморец и Созопол, той се намира в страхотна природна местност, която може да ви даде спокойствието, тишината и уединението, от които имате нужда.

Къмпинг Силистар

Насладете се на уникалната природа на село Синеморец, като планирате лятната си почивка на един от най-красивите къмпинги в България – „Силистар“. Известен като най-южния къмпинг по българското Черноморие, „Силистар“ ви дава възможност да разположите кемпер, каравана или палатка на просторно място сред природата, както и да си приготвите барбекю, докато децата се забавляват на голямата слънчева поляна.

За удобство на къмпингуващите местността предлага електричество, топла вода и санитарни помещения. Несъмнено къмпинг „Силистар“ винаги е правилен избор - през 2018 г. печели класацията на Българския къмпинг портал за Любим къмпинг на Българското черноморско крайбрежие, както и първо място и в категорията “Локация и обкръжаваща природа“ и 2-ро място в категорията “Обслужване и гостоприемство”.

Къмпинг Смокиня

Прочут с най-красивите плажове по българското Черноморие, къмпинг „Смокиня“ се намира в близост до едно от най-предпочитаните и посещавани курортни селища – Созопол. За разлика от много други къмпинги, „Смокиня“ разполага както с хранителни магазини, така и със заведения за бързо хранене.

Разполага с голяма база за настаняване, състояща се от бунгала и каравани, а в частните имоти, които се намират в къмпинга, има възможност за разполагане на каравани, палатки и кемпери. Местоположението на къмпинга го прави подходящо за релакс и максимално доближаване до природата, а за любителите на историята – старият град Созопол е само на няколко километра и може да се докоснете до духа на миналото.

Къмпинг Каваците

Разположен на Южното Черноморие и заобиколен от куп забележителности, къмпинг „Каваци“ е перфектната дестинация за всеки, който би искал да се откъсне от сивото ежедневие, да се докосне до природата и едновременно с това да се наслади на забележителностите по черноморския край. Намиращ се между морски скали, той дава възможност на посетителите за подводно плуване, а плажната му ивица е равна, без камъни с уникално фин пясък.

Докато летувате на „Каваци“ имате възможност да се отбиете до Созопол, който се намира едва на няколко километра от къмпинга, както и да се разходите с лодка по река Ропотамо и да посетите националния парк „Ропотамо“, намиращ се на не повече от 20 километра от „Каваци“. В близост се намира и най-големият български черноморски остров – св. Иван, който може да бъде разгледан с корабче.

Къмпинг Китен

Красиво, китно и уединено местенце, на което ще усетите връзката с природата, спокойствието и истинската почивка – къмпинг „Китен“, разположен на Южния плаж на град Китен и устието на река Караагач разполага с обширни зони, подходящи за каравани, палатки и кемпери.

Ако искате изцяло да се откъснете от градската среда, то къмпинг „Китен“ определено е добро решение! Подходящ е както за големи приятелски компании, така и за семейства с деца, тъй като има детска площадка, санитарни помещениея, рецепция и охрана. Няма да се налага да пътувате, за да стигнете до хранителен магазин, тъй като в къмпинга има такъв, както ресторант и бар.

Какви други забавления можем да открием на морето?

Плажуването на къмпинг със сигурност дава много по-големи и разнообразни възможности за забавление и развлечения. Свободата, която къмпингите предлагат, не може да бъде сравнявана с формалната обстановка в хотелите и къщите за гости.

Насладете се на разнообразни активности, от които можете да се възползвате по време на престоя си – посещение на близки градове с културни забележителности, аквапаркове и други атракциони, обиколки с корабчета и лодки, различни екстремни водни спортове и много други приятни занимания, които ще превърнат лятото Ви в незабравима емоция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02