Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не съм сигурен, че този нов орган ще бъде имунизиран срещу прекрачване на своите правомощия, особено ако разполага и с техника за подслушване"

Веселин Вучков: Самоцелното създаване на разследващи органи няма да доведе до нищо добро

Ще се създаде един корпус, който ще породи междуинституционално напрежение, смята бившият вътрешен министър за новата Антикорупционна комисия

| Интервю
Веселин Вучков
Снимка: БГНЕС

Самоцелното създаване на разследващи органи е задача, която на практика трудно може да бъде реализирана и няма да доведе до нищо добро.

Това мнение изказа пред БНР Веселин Вучков, бивш министър на вътрешните работи, бивш депутат от ГЕРБ, сега преподавател по национална сигурност в НБУ.

"Няма да бъдат трима членовете на тази нова Антикорупционна комисия. Те ще бъдат, по мои лични изчисления, няколкостотин, може би 1000, на щат. Говорим за тримата административни ръководители, но най-важното от всичко е, че се създава нов държавен орган, който ще има правомощия да събира доказателства по НПК. Това е голямата "иновативна идея" на този нов държавен орган, към която подхождам с огромни възражения."

Не е толкова важно как ще бъдат избирани ръководителите, а как ще работят обикновените служители, защото корупцията се бори не от ръководствата на съответните органи, а с разследване по НПК, подчерта Вучков. По думите му административната йерархия в КПКОНПИ, по подобие на йерархията в МВР, няма почти никакво наказателно-процесуално значение.

Най-важният проблем е, че се създава нов разследващ орган, който ще трябва да се попълни с лица със съответен опит и юридическа подготовка, "а тези хора няма откъде да дойдат", изрази своите резерви Веселин Вучков.

"Аз съм сигурен, че ще бъдат попълвани от Вътрешното министерство. Ще се създаде един корпус, но освен да създаде междуинституционално напрежение, друга положителна проява на всичко това, което се прави в момента, аз не виждам. (…) Нима имаме малко разследващи органи в България, че трябва да създаваме нов корпус? Нима всички, които предвиждат Конституцията и законите, са натоварени прекалено много с работа?"

Не съм сигурен, че този нов орган ще бъде имунизиран срещу прекрачване на своите правомощия, особено ако има възможност да разполага и с техника за подслушване, изтъкна бившият вътрешен министър в предаването "Преди всички". Според него "той може да се изплъзне от един общ граждански контрол".

Вучков направи прогноза, че след време ще се разбере, "че тази нова Антикорупционна комисия, освен че е направила впечатление на Европа, няма да убеди българските граждани, че е изпълнила своите сериозни правомощия".

Прокуратурата няма как да бъде заобиколена и не може да бъде заобиколена, категоричен е Веселин Вучков.

"Това самоцелно разделяне на ВСС на два почти независими съвета едва ли ще постигне резултата, който предварително е заложен", смята още той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35