Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има сериозна възможност конфликтът в Украйна да се прехвърли от военното в политическото русло, смята дипломатът

Любомир Кючуков за примирието в Газа: Епизод от тежка криза. Трайното решение - създаване на две държави

"Мрачният въпрос е ще бъдат ли най-после достатъчни жертвите, дадени и от двете страни, за да се стигне до решение на палестинския въпрос"

| Интервю
Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Няма победител. И двете страни са заинтересовани от това споразумение, от тази размяна на заложници. Това е позитивен епизод в условията на тежка криза."

Този коментар направи в интервю за БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, за временното спиране на бойните действия в Ивицата Газа и споразумението за размяна на заложници срещу затворници от двете страни на конфликта.

Големият въпрос е ще се превърне ли това споразумение в нещо повече от епизод. Първото условие е то да издържи и второ, евентуално да бъде развито, посочи той.

Все пак е трудно да се очаква споразумението да прелее в трайно спиране на военните действия, защото на този етап Израел не ревизира крайната си цел – унищожаването на "Хамас", уточни дипломатът.

"При освобождаването на всички израелски заложници няма гаранция, че от страна на Израел ще бъдат спрени военните действия. "Хамас" би разчел подобно развитие на събитията като лишаване от важен ресурс."

По думите му, "мрачният въпрос е ще бъдат ли най-после достатъчни жертвите", дадени и от двете страни, за да се стигне до трайно решение на палестинския въпрос, или след няколко години ще наблюдаваме същото като сега и като досега.

"Трайното решение е разписано преди повече от 70 години – създаване на две държави. Дали ще се постигне това – ключова ще бъде ролята на глобалните играчи. Това в най-голяма степен зависи от САЩ."

Като основен съюзник на Израел САЩ имат най-сериозна възможност да влияят върху хода на събитията в Близкия изток. Те категорично не биха желали войната да прерасне в регионален конфликт, поемат и негативите от обръщането на международното обществено мнение срещу действията на Израел в Газа, поясни Кючуков в предаването "Събота 150".

"Съдбата на Газа след войната тъне в неяснота. Дори Израел да постигне декларираната си цел и унищожи "Хамас" (въпреки че не е ясно какво точно означава да се унищожи "Хамас" в територия с над 2 милиона жители, управлявани от "Хамас" след спечелени избори, където всичко зависи от "Хамас"), то изниква въпросът кой запълва този евентуален политически вакуум."

Огромният проблем, съвсем основателно вече наричан хуманитарна катастрофа е, че цивилните граждани няма къде да отидат, изтъкна дипломатът.

"Това е най-опасното. Те са поставени в ъгъла, в безизходица. Това е най-прекият път към допълнителна радикализация."

Войната в Украйна мина на втори план. В допълнение към резултатите от украинската контраофанзива вече и в Западна Европа, и в САЩ доста активно започва обсъждането - и на експертно и на политическо  ниво, за алтернативен изход от тази война. 20 месеца след нейното начало тя продължава и не сме по-близко до мира, подчерта още Любомир Кючуков. Според него "сега има по-сериозна възможност конфликтът да се прехвърли от военното в политическото русло", а това би означавало спиране на военните действия.

"Това е примирие, но не мирен договор. По-добре една година преговори, отколкото един ден война."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14