Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Специалист: Употребата на психоактивни вещества върви ръка за ръка с хранителни разстройства

| Интервю
Снимка: Pexels

Хранителните разстройства са на второ място по разпространение сред младежите след депресията. Почти всички страдащи от такива разстройства са на възраст между 12 и 25 години.

Употребата на психоактивни вещества е провокирана от желание за по-различна визия и много често върви ръка за ръка с хранителните разстройства, каза пред БНР Милена Петрова, терапевт по зависимости, съосновател на терапевтичен център "Само днес" във Варна.

"Стремежът да изглеждат перфектно в един момент ги води и до употреба на вещества – начин за тях да бъдат слаби."

Петрова подчерта особено засилената употреба на стимуланти, защото те засилват метаболизма, наблегна и на употребата на наркотици и алкохол.

Преяждането в ранна детска възраст може да бъде тип "емоционално хранене", за успокоение. Друг модел е подражанието на възрастните, поясни Милена Петрова.

При хората с хранителни разстройства има обсебване от визията, непонасяне на себе си, нереалистично виждане на себе си, фиксиране върху някоя част на тялото, както и обсебване от храната, коментира специалистът в предаването "Преди всички".

"Повечето млади хора имат тази фиксация във външния си вид. Това е част от израстването, нормално е да искаш да изглеждаш добре, но прекомерната фиксация вече говори за проблем с визията. Това непрекъснато трениране, непрекъснато броене на калории, непрекъснато мерене – въпросът е тези тренировки на каква цена са."

Снимка: Ани Петрова

Петрова изтъкна, че самият вид на храната играе ролята на спусък. Има типове храни, предразполагащи към преяждане, към които хората стават зависими, т.нар. допаминов тик и доставяне на рязко удоволствие – съдържащите захар и брашно, както и шоколадът, който предизвиква много силно отделяне на допамин и затова е пристрастяващ.

"В съзнанието се създава невронна верига: чувствам се самотна – преяждам – повръщам. Това поведение става автоматизирано", изтъкна Милена Петрова относно булимията.

Според нея е важно човек с хранително разстройство да има подкрепа от хора, които също се опитват да се възстановяват – в групите за взаимопомощ.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45