Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Баба Марта бързала, мартенички вързала“ залага на ръчно изработените мартеници, които предават традицията

"Обичам Пижо и Пенда" - мартенички от сърце

Арт ателие на великотърновската организация на инвалидите се включва в благотворителна инициатива

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

32 социални институции за деца и възрастни във Велико Търново започнаха с благотворителните си продажби на мартеници. Да спазим традицията, да подкрепим българското срещу китайската ширпотреба за мартеници, казват жените от общинската организация на хората с увреждания в старопрестолния ни град. Близо три хиляди мартенички, пана с шевици и картички са подготвили за благотворителния базар участниците в арт ателието на хората с увреждания. 

За 13-а година социалните институции за деца и възрастни в община Велико Търново излизат на благотворителния базар „Баба Марта бързала, мартенички вързала“, разказа директорката на общинската социална и здравна дирекция Росица Димитрова:

„С много голямо внимание и със зачитане на това, което правят децата, хората с увреждания и възрастните хора, ние продължаваме традицията да се зарадваме на произведеното в този хубав празник Баба Марта.  Творят още по-различни, по-сложни като техники мартенички и с нетърпение очакват, както казват те – да ни видят всички“.

По традиция, благотворителният базар с мартеничките на социалните институции е в района на чешмата до община Велко Търново. Първи своите ръкоделия с бели и червени конци, обагрена вълна, бродирани картички, картини с хартия по техниката квилинг, закачливи сувенири от естествени материали показаха творците от общинската организация на инвалидите. За сътворената с обич първомартенска красота разказват Йорданка Петрова, Дочка Димитрова и Йотка Вълева:

„Вложила съм много любов, старание. Да представим на хората, да са щастливи, да са радостни. Като видят мартеничка, да си я сложат на ръката, да си я закачат вкъщи. Имаме много изработки“, разказва Йорданка Петрова.

Обичам тези български стари традиции, които съм наследила от бабите си и от родителите си“, допълва Дочка Димитрова.

„Обичам Пижо и Пенда, обикновената мартеница, която е с бял и червен конец“, казва Йорданка Петрова.

Имам афинитет към вълната, тя най ми допада, най ми е на сърце и по принцип за мен мартеницата е бяло и червено“, казва Йотка Вълева.

„Трябва да запазим традициите и ще успеем с много работа и любов“, категорична е Дочка Димитрова.

„Посланието на нашите мартенички е да носят здраве и любов на хората“, споделя Йорданка Петрова.  

Близо три хиляди мартенички и различни ръкоделия за благотворителния мартенски базар са направили хората с увреждания, които се събират в арт ателието на великотърновската организация на инвалидите. Това е начинът за нашата социализация, защото можем, знаем и сме полезни, разказа председателят на регионалната организация на инвалидите Йотка Вълева и е уверена, че ръчно направените мартенички ще преборят китайската ширпотреба:

„Ние сме българи и трябва да предаваме традицията от поколение на поколение и искаме да покажем ръчно изработеното, а не ширпотребата на китайците. Да, нашите издалия са малко по-скъпи, но в тях е вложен много труд, много любов и много социална дейност. Всичко това е изработено от хора с увреждания, които, както казваме ние, целта е да се социализират, да не стоят затворени в домовете си, а да бъдат полезни на себе си и на обществото. Приходите обикновено използваме за закупуване на нови материали и хората от арт ателието се представят на фестивали за хора с увреждания“.

Ръка, която дава с добро, получава добро. На този принцип великотърновската организация на хората с увреждания оползотворява приходите от благотворителните базари, в които участва, сподели председателката на организацията Величка Накова:

„Давали сме от тези пари на наши членове, на децата им за балове, за лечение. Давали сме като дарение. Макар че сме хора с увреждания, ние сме като другите. Малко по-бавно, но вършим същите неща. Правим най-различни неща, където минете тук, са все мартеници, а при нас има и картини, и картички, и сувенирчета, така че сме разнообразни“.

Инициативата „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ с изделията на социалните институции, на фондация „Искам бебе“, на фондация „Зов“ и на клуба по битова култура към читалище „Надежда“ продължава до 1 март, като всеки ден своите изделия до община Велико Търново ще представят и продават различни социални услуги, за да подкрепят своите благотворителни каузи.

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон , който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи . Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е..

публикувано на 21.08.24 в 11:49

"Отвътре навън 2" - история за силата и смисъла на емоциите

Филмът на "Пиксар" "Отвътре навън 2" се превърна в най-касовия анимационен филм на всички времена шест седмици след официалната му премиера. Втората част на анимационната поредица събра общо 1 милиард 460 милиона долара в световните боксофиси. Така той изпревари досегашния лидер за най-успешна анимация - "Замръзналото кралство 2" ,..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

2024 г. и преизпълнената петилетка на "Изотопия"

Със скоростта на светлината 5 години отлетяха от лятното начало на "Изотопия" по "Хоризонт" през 2019-а . Предаване, замислено като пространство за младите по ЕГН и дух , за хората с оригинални идеи и любопитни истории, по-скоро особняци, понякога изумителни, но винаги с потенциал да ни разчувстват, замислят, вдъхновят...

публикувано на 19.08.24 в 14:57
Кулата Снежанка

Кулата Снежанка, Музеят на родопския карст и църквата в Пампорово - символи и дух

Да се издигнеш над земята и да погледнеш над върховете, така както само птиците го могат. Това е усещането, когато се качим на телевизионната кула Снежанк а. Тя е построена на най-високия едноименен връх в Пампорово 1926 метра . Църквата "Успение на Пресвета Богородица"  е своеобразен духовен център на Пампорово. Построена е изцяло с..

публикувано на 19.08.24 в 14:33
Пампорово

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе - живата история за Пампорово

Богатството на туризма са и личностите, които работят за него. Иван Раев - първият ски учител в Смолянско е бил управител на Пампорово , когато в комплекса са били построени само четири хотела. От една песен за Пампорово научаваме, че имената им са били "Еделвайс“, "Синчец", "Ехо" и "Малина". Имало е и Военен почивен дом. 100-годишният скиор..

публикувано на 19.08.24 в 13:50
Пампорово

Как Пампора - Райчо Белев и неговият керван дават името на известния курорт

Пампорово е пълно с туристи , особено в почивните дни. Обичайно продължителността на престоя е дълъг уикенд около 3- 4 дни , една седмица или 10-на дни. Според почиващите на Пампорово курортът е уникален като природни дадености, възможност за почивка, за забавление и на децата . Хората, които от близкия голям град Пловдив са си купили имот на..

публикувано на 19.08.24 в 10:43

Какво е празникът на скромната кухня в Италия - страната, в която храната е нещо свято?

В Италия като сценарий от филм на италианския режисьор от Тоскана Леонардо Пиерачони е празникът "Кухнята със скромен произход"  – олицетворение на териториално и национално самоуважение.  За италианците тяхната кухня е нещо свято: тя е майка, родeн кът и национална гордост.  Няма италианец, който да се отрича от някое ястие -  било то..

обновено на 18.08.24 в 22:48