Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за маестро Константин Илиев

Диригентът Константин Илиев


На 9 март отбелязваме 100 г. от рождението на един от големите български музиканти от втората половина на ХХ век - Константин Илиев, композитор, диригент, педагог и музиколог.

Като композитор той е в аванграда на нашите творци, като диригент, освен традиционния репертоар,той представя пред българската публика съвремената музика, новите идеи на творците века, като педагог възпитава плеада български диригенти, освен това е много ерудирана личност - неговите рецензии, публикации и книги впечатляват. В Златния фонд на БНР се пазят записите на изказвания, интервюта и беседи на Константин Илиев - те са на високо професионално ниво, впечатляващи с ясния си и точен изказ. 

Константин Илиев е роден на 9 март 1924 г. в София. Н
а 11 години започва да учи цигулка при Иван Пеев, след това при Камен Попдимитров. Взема уроци по композиция и хармония при Парашкев Хаджиев. Завършва Музикалната академия като студент по композиция на проф. Панчо Владигеров, дирижиране при проф. Марин Големинов и цигулка при проф. Владимир Аврамов. Още като студент организира Клуб на младите български композитори, където се изучава новата европейска съвремена техника на композициране. След завършването си специализира в Прага - композиция при Ржидки и Хаба, дирижиране при Талих и Дедечек. 

Първата му работа е в Националното радио като музиколог. През 1948 г. заминава за Русе, където участва в създаването на Русенския симфоничен оркестър. За един сезон е диригент на балетните постановки на Софийската опера и отново се връща в Русе, за да подготви първите спектакли на Русенската опера. До 1952 е главен художествен ръководител и диригент на новосъздадения състав и заедно с Добрин Петков допринасят много за постигането на високото професионално ниво на театъра. 

Следващият етап в неговата дейност е четиригодишния престой като главен диригент на Варненсия симфоничен оркестър. От 1956 до 1984 г. Константин Илиев е ръководител на най-престижния български оркестър - Софийската филхармония. Правят много задгранични турнета, включително и два пъти в САЩ, и представят блестящо българското изпълнителско изкуство. 

За известно време прекъсва работата си със Софийската филхармония - през 1969/1971 ръководи Оркестъра на Консерваторията и прави записи за „Балкантон“, а от 1972 до 1976 г. работи в Добрич - там организира Фестивал на камерната музика, който сега носи неговото име. 

Последният концерт пред публика Константин Илиев дирижира в Русе през януари 1988 г. На 6 март същата година умира.

Като композитор той е ярък представител на българския музикален авангард - автор е на две опери, един балет, шест симфонии, четири струнни квартета, духов квинтет, хорови творби, песни за соло глас и пиано, оратории, сред които „Похвално слово за Константин Философ, наречен Кирил“, кантати, „Темпи кончертанти", филмова музика. Пише три книги, много статии и студии. 

В звуковия файл можете да чуете съхранявано в Златния фонд на БНР изказване на Константин Илиев от 1985 г.
 
По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шунев

Владимир Шунев: Пейзажите ми са вдъхновени от българската природа

Владимир Шунев обича да пътува. Спира за кратка почивка, за да нарисува видяното и продължава пътя си към различни места в България.  Наричат го самобитен и самоук художник, защото по образование е минен инженер. Това го нарежда сред най-ярките представители на наивистичното изкуство у нас. Неговите пейзажи са наситени с цветове и романтика,..

публикувано на 02.07.24 в 09:23
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Премиера събра на една сцена Светлин Русев и Теодосий Спасов

Първото изпълнение на нова българска творба е щастливо събитие - и за участниците, и за публиката, която го аплодира за първи път.  В четвъртък, на 20 юни, в зала "България" се събраха хора, любопитни да посрещнат новородения Концерт за цигулка, кавал и оркестър с автор Теодосий Спасов, още повече, че солисти на Софийската филхармония бяха..

обновено на 28.06.24 в 20:26