Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади таланти с награда в Израел за намаляване на естествените подсладители в течности

Снимка: Pixabay

В Израел войните не са рядкост и въпреки, че се увеличават иновациите свързани с отбраната, не престава да се работи и по тези за мирния живот. Два стартъпа за улесняване използването на пресни плодове и преработката им, получиха награда на млади таланти на Института по стандартизация на Израел.

"Казвам се Михаел Гордон. Моят стартъп намалява естествените подсладители в плодовите сокове, бира и мляко, без да се чувства, че напитките са по-малко сладки. В плодовете има по няколко вида захари: фруктоза, захароза и др. Разработили сме абсолютно безвредна и екологически чиста технология. Не е на базата на химикали и бактерии. Извличаме излишъците от природната захар от плодовете и в зеленчуците, запазвайки сладкия им вкус, но чувствително намаляваме приемането на калории

Затова получихме наградата за висококачествена иновация. Извличаме излишни подсладители само от течности. Надяваме се в бъдеще да можем да третираме плодовете за прясна консумация. Когато майката казва на детето си "пий прясно изстискан портокалов или ябълков сок, или поне си изпий чашата с мляко, защото са много полезни', тя не е напълно права. Стават полезни, чак след използването на нашата технология.

В близките месеци се готвим да направим представяне на портокаловите сокове на най-голямата фирма за преработка на плодове в Израел, в която бяха част от опитите ни. От технологията ни вече се интересуват в Европа, Северна и Южна Америка. В света годишно се приготвят 40 милиарда литри плодови сокове, така че потенциалът на нашия патент е голям, каза за "Рано в неделя" Гордон.


"На етап изпитания сме за отнемане на излишната захарност на млякото. Това ще се отрази на детски кремове, сладоледи, меки сирена. Технологията ни не оскъпява продуктите, защото консервните комбинати използват извлечена захар за други нужди. Така, че голяма част от площите за отглеждане на захарно цвекло и тръстика ще могат да се използват за други цели".

Когато Белал Абу Салха, чието семейство има плантация на Голанските възвишения, заявява, че ще учи химия, родителите му са много разочаровани. Според тях, синът им трябва да стане или агроном, или инженер по селскостопанска техника. Той вече е докторат в катедрата по химия в университета Бар-Илан, а дисертацията му е по създаден от него способ за покриване на плодове и зеленчуци с наночастици, използвайки сонохимия.

"Започнах в семейния разсадник за ягоди в Голанските възвишения, в Северен Израел. Проблем е да се удължи свежестта на плодовете от момента на набиране до продажбата им в магазините. 

Обработваме с ултразвук течност, за да създам нано покритие с хитозан. 


Хитозанът( моето изобретение) е естествено вещество, получено от полимери като хитин, полизахариди и протеини. Сонохимията позволява частиците хитозан да останат на повърхността на плода и да го покрият бързо и ефикасно, за да се намали увреждането на плода, причинено от гъбички и бактерии

Значително се намаляват щетите и се удължават срокът на годност при запазване свежия вкус. Хитозанът е екологичен и биоразградим

Проф. Аарон Геданкен, моят научен ръководител от катедрата по химия в университета Бар-Илан, разработи метода на ултразвуковото покриване. С високочестотни звукови вълни се „бомбардира“ течен разтвор. Завихрят се бързо и се образуват маси от микроскопични мехурчета, които се свиват в себе си и, ако са близо до твърда повърхност, като ягода, изхвърлят частиците от разтвора с огромни скорости. 

Вграждат се в твърдото вещество и не могат да бъдат отстранени при измиването му. Повърхността на плода става резистентен на бактерии, например. Нашето изобретение може да се използва и за други хранителни продукти. Удължава сроковете на свежест и пречи на гъбичките и бактериите да снижат качеството им, разказа за БНР Белал Абу Салха. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04