Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичните промени водят до смъртни случаи и разпространението на болести в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалното затопляне причинява смъртни случаи и е двигател за разпространението болести в Европа. Това сочи преглед на стотици изследвания в рамките на период от девет години.

За периода от 2013 до 2022 г. на 100 хиляди души е имало средно 17 смъртни случая, свързани с горещини, повече спрямо предходния деветгодишен период. По-високите температури също означават, че паразити като кърлежи и пясъчни мухи, които пренасят болести, се разпространяват във все по-северни географски ширини.

"Имаме нужда европейските държави да предприемат драстични действия, за да помогнат за предпазването на европейското население и населението по целия свят от въздействията върху здравето на климатичните промени", посочва Рейчъл Лоу, здравен изследовател и един от авторите на проучването, публикувано в изданието за научни новини "Нейчър" и списание "Лансет".

Лоу, която работи към Каталунския институт за изследвания, и нейните колеги са проследили 42 показателя, включително смъртни случаи, свързани с горещини, разпространението на инфекциозни болести, както и тенденциите при изследването на връзката между здравето и климатичните промени.

Според учените бъдещите изследвания трябва да имат цялостен подход към пресечната точка между здравето и климата. "Не можете да третирате тези въздействия на климатичните промени върху здравето" като нещо изолирано, обяснява Рут Дохърти, изследовател на промените в климата и здравето към Университета в Единбург. Наистина трябва да знаем как населението бива засегнато от множеството взаимодействия с измененията в климата, допълва тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изменението на климата засегна сериозно и легендарната българска роза

Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза в България. Това е исторически момент и рекорд по най-бърз цъфтеж на розите, което се дължи на изменението на климата, което доведе до по-топли и по-влажни пролети...

публикувано на 25.05.24 в 13:15

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Ежегодната климатична среща на ООН се провежда в Бон

В германския град Бон се провежда ежегодната климатична среща на ООН, в която участват специалисти от цял свят. Очаква се да присъстват около 6000 делегати. Те ще се подготвят за разговорите на 29-ата международна конференция за климата в..

публикувано на 04.06.24 в 07:50
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на "климатичния ад"

Всеки от последните 12 месеца се класира като най-топлия в историята, съобщи Службата за мониторинг на изменението на климата на ЕС "Коперник" в сряда, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване..

публикувано на 05.06.24 в 20:53
Хотел в Кипър

Климатичните условия в Кипър - важен фактор за активността на гласоподавателите

Засилен е напливът в хотелите по крайбрежието и в планинските райони на Кипър в изборния уикенд, съобщиха от Кипърската хотелиерска асоциация. Климатичните условия се смятат за "важен фактор" за активността на гласоподавателите утре. Резервациите..

публикувано на 08.06.24 в 12:54
Снимката е илюстративна

Климатична фреска за учители организират от Европа Директно и Община Стара Загора

Обучение за учители от гимназии в Стара Загора организират съвместно Европа Директно  и Община Стара Загора. Домакин на събитието „Заедно за климата. Климатична фреска“ ще бъде Международният младежки център. Експерт от Регионалното управление на..

публикувано на 12.06.24 в 10:00

Виктория Клещанова, НИМХ: До момента сме под климатичната норма за валежи

До този момент сме под климатичната норма за валежи , каза пред БНР метеорологът от НИМХ Виктория Клещанова. "През нощта имаше валежи и гръмотевични бури на много места в страната. Най-мощна беше купесто-дъждовната облачност в Централния Балкан...

публикувано на 14.06.24 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има тест на BG- Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите,..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за..

публикувано на 01.10.24 в 08:58
Александър Кашъмов

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

" Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи..

публикувано на 01.10.24 в 08:56

Жълт и оранжев код за опасно време в 18 области у нас

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес за областите Варна и Добрич. В сила е и жълт код за други 16 области. Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони облачността ще е..

публикувано на 01.10.24 в 08:55
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър..

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на..

публикувано на 01.10.24 в 08:07