Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Снимка: FB/ Sofia Tech Park

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи, който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space, която строи космически фабрики. И д-р Виктор Данчев от EnduroSat. 

Делян Аспарухов казва, че идеята за производство на лекарства не е негова. От средата на миналия век съществува концепцията, а от 72-ра година САЩ са правили опити в космическата им станция „Скайлаб“ и на Международната космическа станция. Но промяната станала през последните години, когато в микрогравитацията се доказало, че е възможно да се правят по-качествени лекарства.

И през февруари тази година капсулата на компанията става едва третата в историята на космическите полети, върнала невредим на земята космически кораб от орбита. Капсулата изкарала около 8 месеца в орбита. А на борда й е произведеното антивирусното лекарство за лечение на ХИВ и хепапит С.

НАСА помогнала да се направи защитния термален щит на капсулата, казва Делян Аспарухов. Дори ги научили да го правят това в тяхната фирма. След това НАСА дори поръчвали след това на Делян термалните щитове. Компанията, в която Делян е съдружник, е с доходност от 75 милиона долара. По договори дори и с американските ВВС. Бъдещето на технологията е сигурно, казва Делян Аспарухов:

Къде на шега, къде на сериозно спомена, че може да има космически порт и във Варна. Съвсем не на шега д-р Виктор Данчев от компанията за микросателити казва, че бизнесът за такива иновации се разраства.

Подобни технологии помагат за точността на прогнозата за времето, за прогнозиране на земетресения, наблюдения от Космоса, казва р Виктор Данчев. Но помагат и за откриването на земетресения.

Космосът е ултимативният авангард, който движи науката, доц. д-р Камен Козарев, който в БАН изследва Слънцето и неговите особености и ръководител е на проекта паневропейския радиотелескоп LOFAR за нискочестотни наблюдения на Вселената.


Третото издание на ''Тех Парк толкс'' има за цел да създаде платформа за диалог между професионалисти от различни индустрии, насърчавайки споделянето на знания и опит. Форматът представлява поредица от мотивиращи, образователни, технологични и иновативни събития, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българската академия на науките.

Организатори са София Тех Парк и Ivan Radev Studio. В предишните издания дискусията е съсредоточена към технологичните тенденции за 2024 г. и предизвикателствата пред мениджърите в новото време. Тази година на фокус е космосът. За ползите от научните и технологични усилия през вековете до днес, свързани с покоряването на космоса, за приложението на космическите технологии и открития в ежедневието на хората на Земята.

Обсъждат се и най-новите видове сателити и тяхната ключова роля на земята за редица дейности и индустрии. Как космическите мисии с апарати се връщат с успешни експерименти и открития в областта на медицината, създаването на нови материали и биологията, които ще променят науката и индустрията, за мястото на българската наука и бизнес в космическия сектор днес, погледнато през призмата на миналото, когато България е шестата държава в света, изпратила в орбитата двама свои космонавти.

Д-р Виктор Данчев е технологичен директор (CTO) в EnduroSat, българска компания за производство на наносателити и реализиране на космически мисии, която покори международния пазар в сектора. Данчев е доктор по теоретична физика на Софийския университет “Св. Климент Охридски“. Основните му интереси са в сферата на космическите технологии, числените методи в програмирането и техните приложения за нелинейни динамични системи. От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с космическата тематика на Балканите – “Космически предизвикателства”, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор, като им осигурява работа по реални технологични проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.

Делян Аспарухов е учил в Масачузетския технологичен институт, също ще вземе участие в дискусията. Той е партньор в инвестиционната компания Founders Fund, съосновател и президент на американската компания Varda Space Industries, която изгражда първите в света космически фабрики. Преди да се присъедини към Founders Fund, той е бил директор в Khosla Ventures, ръководител на отдела за растеж в Teespring, и основател на компанията Nightingale в областта на медицината и здравеопазването. На 21 февруари 2024 г. спускаемата капсула на Varda Space Industries – W-1 кацна в пустинята в северната част на Юта, САЩ, след осем месеца в орбитата, където са били разработени нови медикаменти. С това компанията му става третата, която успява да изстреля и върне на Земята невредим космически кораб след орбитален полет.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30