Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на президента с ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът настоява за спазване на Конституцията, от ПП-ДБ искат отлагане на проучвателния мандат

Среща на президента Радев с представителите на ПП-ДБ
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев се среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

В сградата на президентската институция пристигнаха съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков, Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Атанас Атанасов. 

От коалицията поискаха снощи разговор с държавния глава, за да обсъдят с него политическата криза и възможностите за решаването ѝ, преди да получат втория мандат за съставяне на правителство.

До ситуацията се стигна след разделението в ДПС заради конфликта между почетния председател Ахмед Доган и съпредседателят на движението Делян Пеевски. По този начин ПГ на ПП-ДБ стана втората по големина група в 50-ото Народно събрание.

От началото на срещата на президента с представителите на ПП-ДБ не стана ясно нито кога президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство, нито какво ще правят с него от ПП-ДБ.

За момента те предлагат едно нестандартно решение, "защото кризите изискват това". От ПП-ДБ предлагат пакет от закони, за да се разчисти политическата система от корумпирани лица. Затова искат и президентът да забави връчването на мандата, като ще търсят подкрепа за тази декларация, както я представих те, от останалите политически партии.

Председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков представи предложенията:

"Предлагаме нестандартно решение за излизане от политическата криза. Искаме да предложим пакет от законови решения, с която да направим законовата крачка за разчистване на политическата система от корумпирани лица. Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки, които трябва да се направят. Затова ни трябва известно време и сме дошли при вас да го поискаме".

Според него, ако не решим проблемът с корупцията, всичко останало ще бъде второстепенно.

"Нашите очаквания са още в утрешния ден това, което предлагаме, да бъде изпратено до всички народни представители. Тук не става дума просто за една декларация, искаме реално приети закони. Не искаме да се занимаваме с подмяна", каза акад. Денков.

От ПП-ДБ ще разпратят тази декларация на останалите партии в НС още утре и ще търсят подкрепа за нея.

Румен Радев заяви, че разбира, че този мандат е изненадал ПП-ДБ след разцепването на ДПС, което изведе "Продължаваме промяната - Демократична България" на второ място в 50-ото Народно събрание, и те ще получат втория мандат за съставяне на правителство.

Той обаче подчерта, че член 99 от Конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на народното събрание. Президентът добави, че някои от идеите на ПП-ДБ изискват мнозинство, а понякога и квалифицирано мнозинство. Затова ги призова първо да си изяснят дали ще успеят да намерят подкрепа за съставяне на правителство.

Президентът заяви, че "трябва да се съобразим с изискванията от Конституцията". Процедурата изисква да се фокусираме върху съставянето на правителство. "По никакъв начин не трябва да се компрометира Конституцията", подчерта той.

"Основният въпрос е има ли мнозинство в 50-ото Народно събрание. Трябва да отговорите първо на този въпрос. Вие имате 39 народни представители, а за вашите идеи се изисква мнозинство, а за някои дори квалифицирано мнозинство. Очаквам да предприемете незабавни стъпки за намиране на политическа подкрепа в 50-ото НС", посочи президентът.

След срещата се очакват изявленията на представителите на ПП-ДБ.

Преди дни Румен Радев посочи, че планира да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарно представена представена политическа сила тази седмица. 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимален ръст на безработицата

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с хиляда и 900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията по..

публикувано на 20.08.24 в 13:11
Тошко Йорданов от ИТН

Списъкът с потенциални служебни премиери - попълнен до средата на септември

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че списъкът на потенциалните служебни премиери може да бъде попълнен до средата на септември. Преди началото на председателския съвет в парламента, Йорданов заяви, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" не трябва да дават идеи за решаване на..

публикувано на 20.08.24 в 13:07

Недоволни от безводието в Кочериново блокираха пътя за Рилския манастир

В Кочериново са гневни и протестират заради безводието в общината Жители на Кочериново и общината протестираха в центъра на града, като за повече от половин час блокираха пътя за Рилския манастир. Беше осигурено засилено полицейско присъствие, движението към и от Светата обител се пренасочваше по обходен маршрут. До напрежение и образуване на..

публикувано на 20.08.24 в 12:57

Петролът поевтинява

Цените на петрола продължават да се понижават. Ситуацията в Близкия изток отново е във фокуса на внимание на инвеститорите. До 77,54 долара за барел достигна цената на фючърсите на суровия петрол Брент, което е понижение с 12 цента. Лекият американски суров петрол също продължава поевтиняването си, като според повечето анализатори основен..

публикувано на 20.08.24 в 12:37

Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики

Всички българи, участвали в инцидента в бар в Халкидики миналата седмица, са освободени от ареста с решение на прокуратурата в областния център Полигирос. Собственикът на бара е освободен без ограничителни условия. Други двама българи са с парична гаранция от 500 евро и забрана да приближават собственика на бара, както и самото заведение...

публикувано на 20.08.24 в 12:11

Потушиха новия пожар в планината Славянка

Само за няколко часа беше потушен пожарът, който избухна тази сутрин  в подножието на връх Алиботуш в планината „Славянка“.  Екипи на противопожарните служби и горските стопанства от Гоце Делчев и Сандански успяха да  спрат огъня  да не навлезе в държавните горски територии.   Само седмица след потушаването на големия горски пожар в..

публикувано на 20.08.24 в 11:56

Продължава издирването на оцелели след корабокрушението на суперяхта край Сицилия

Продължава издирването на оцелели след вчерашната трагедия с потънала луксозна суперяхта край бреговете на Сицилия.  Междувременно стана ясно, че освен британският технологичен магнат Майк Линч и дъщеря му Хана, сред изчезналите са още председателят на Morgan Stanley Bank International Джонатан Блумър и Крис Морвийо, адвокат в голямата фирма..

публикувано на 20.08.24 в 11:18