Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българисти от 32 държави се събраха във ВТУ за семинар по български език и култура

Българисти от 32 държави от три континента се включиха в триседмичния семинар по български език и култура, който започна днес във Великотърновския университет. 

88 са участниците в 47-ото издание на семинара във Велико Търново, чиято цел е утвърждаване на българистиката в чужбина.

Сред участниците има както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители.

Всички са впечатлени от културата и кухнята ни, но и имат своето мнение за политиката и развитието на икономиката на страната ни.

"Уча български език в университета в Анкара и обичам българската култура, език и природа";

"Следвам българистика в Прага. Като дете бях за първи път в България с моето семейство, просто се влюбих във вашата държава, защото има нещо магично";

"В тази държава има много богата история, харесват ми българските песни, музиката, хората";

"Всеки език е ключ на света. Тук се зареждам с хубава енергия", споделиха част от участниците.

Освен езиковите дисциплини има занятия по българска история и култура, лектории по фолклор, съвременно българско кино и българска митология.


Снимки - Здравка Маслянкова.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петролът поевтинява

Цените на петрола продължават да се понижават. Ситуацията в Близкия изток отново е във фокуса на внимание на инвеститорите. До 77,54 долара за барел достигна цената на фючърсите на суровия петрол Брент, което е понижение с 12 цента. Лекият американски суров петрол също продължава поевтиняването си, като според повечето анализатори основен..

публикувано на 20.08.24 в 12:37

Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики

Всички българи, участвали в инцидента в бар в Халкидики миналата седмица, са освободени от ареста с решение на прокуратурата в областния център Полигирос. Собственикът на бара е освободен без ограничителни условия. Други двама българи са с парична гаранция от 500 евро и забрана да приближават собственика на бара, както и самото заведение...

публикувано на 20.08.24 в 12:11

Потушиха новия пожар в планината Славянка

Само за няколко часа беше потушен пожарът, който избухна тази сутрин  в подножието на връх Алиботуш в планината „Славянка“.  Екипи на противопожарните служби и горските стопанства от Гоце Делчев и Сандански успяха да  спрат огъня  да не навлезе в държавните горски територии.   Само седмица след потушаването на големия горски пожар в..

публикувано на 20.08.24 в 11:56

Продължава издирването на оцелели след корабокрушението на суперяхта край Сицилия

Продължава издирването на оцелели след вчерашната трагедия с потънала луксозна суперяхта край бреговете на Сицилия.  Междувременно стана ясно, че освен британският технологичен магнат Майк Линч и дъщеря му Хана, сред изчезналите са още председателят на Morgan Stanley Bank International Джонатан Блумър и Крис Морвийо, адвокат в голямата фирма..

публикувано на 20.08.24 в 11:18
Снимката е архивна.

Цилон предизвика наводнения в Гърция

Циклонът в Гърция предизвика наводнения в някои части на страната тази нощ. От силен дъжд с градушка са засегнати районите на град Янина, Козани, остров Корфу и Пела. Наводниха се приземни етажи на къщи, магазини, заведения. Градушка унищожи реколтата на фермерите и във Верия. Част от Корфу остана без ток. Рязка промяна на..

публикувано на 20.08.24 в 11:11

Панагюрище - 3 дни звук и светлина

В Панагюрище започва Международният фестивал на фойерверките. Първото му издание е през 2013 г. Оттогава до днес събитието се превръща в уникално преживяване не само в национален мащаб, а и на Балканите. Тази година пироспектаклите са изградени върху филмова музика.  Фестивалът обещава 3 незабравими вечери в Панагюрище - от днес до неделя. "Това е..

публикувано на 20.08.24 в 11:08
Подпалена сграда при обстрел в Киев, 15 март 2022 г.

Украинската ПВО свали 3 ракети и 25 дрона, изстреляни от Русия

Украинската противовъздушна отбрана свали 3 ракети и 25 дрона, изстреляни от Русия тази нощ, съобщиха военновъздушните сили на Киев. Нападението е било насочено срещу девет области - в централната, северната и южната част на Украйна. По-рано беше съобщено, че ПВО е отблъснала руска въздушна атака и срещу столицата Киев, пише БТА...

публикувано на 20.08.24 в 11:01