Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тахов: Първите фермери, пострадали от пожарите, ще получат обезщетенията си до края на седмицата

Георги Тахов
Снимка: БТА

До края на тази седмица първите фермери, които пострадаха от пожарите, ще получат обезщетенията си - каза пред депутатите от земеделската комисия аграрният министър Георги Тахов.

Две изцяло изгорели ферми в Хасковско, едната – за съжаление заедно с животните, и една овощна градина в Ямболско, заедно с цистерни и съоръжения за капково напояване - това са най-сериозните дълготрайни материални активи, които загубиха фермерите при последните пожари. 

До края на днешния ден ще бъдат съставени констативни протоколи за щетите, утре Управителният съвет на Фонд "Земеделие" ще одобри помощта и тя ще бъде платена веднага, увери министър Тахов:

До края на седмицата ще са готови и указанията, на база на които ще се изчисляват обезщетенията на всички пострадали фермери - за обработваеми площи, животни, пасища и пчели. 
На този етап все още не може да се каже какви суми ще са нужни за компенсация на всички щети.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рекламният плакат на постановката.

Свалиха адаптация на "Сън в лятна нощ" от сцената в Манчестър

Съвременна адаптация на шекспировата пиеса "Сън в лятна нощ" е била свалена от сцената в Манчестър заради препратки към Газа и правата на транссексуалните, съобщи вестник "Манчестър ивнинг нюз". Модерно преосмисленият музикален вариант на шекспировата комедия е трябвало да има премиера на 6 септември в градския Royal Exchange Theatre със 750..

публикувано на 17.09.24 в 11:57

"Романът на една жена без качества" - (само)ирония към жените

"Романът на една жена без качества" е дебютна книга на Ралица Николова. "Жената всъщност изобщо не е без качества. Цялата книга е написана с много ирония и самоирония", обясни авторката в предаването "Хоризонт до обед". "Това е ирония към жените, които може би понякога не вярваме достатъчно в себе си, може би се подценяваме, а всъщност..

публикувано на 17.09.24 в 11:55
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации"

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации" - това стана ясно от представянето на състава на новата Комисия от председателката Урсула фон дер Лайен на Европейския парламент в Страсбург.  Очаквайте подробности!

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Руснак беше арестуван в САЩ по обвинения за нелегален износ за Русия

Живеещ в Сарасота, щата Флорида, руски гражданин бе арестуван по обвинения в контрабанда, пране на пари и нелегален износ към Русия на технологични продукти, които могат да бъда използвани в производството на дронове, заяви американското министерство на правосъдието, цитирано от "Ройтерс". Според министерството 44-годишният Денис Постовой е използвал..

публикувано на 17.09.24 в 11:36
 Антоанета Василева

Антоанета Василева: В час децата търсят телефона, защото им става скучно, отговорността е на институциите

Децата търсят телефона, защото им става скучно в час и отговорността за това носят институциите, защото не успяват да догонят технологиите и да направят интересен часа , каза Антоанета Василева, координатор на Центъра за безопасен интернет, в интервю пред БНР. Тя е и в работната група към СЕМ за екранното време при децата и има цялостен..

публикувано на 17.09.24 в 11:17
Виена, 15 септември 2024 г.

Седем селища са евакуирани в Австрия заради наводнения

Заради наводненията в Долна Австрия от вчера са евакуирани седем селища в Тулнерфелд, предаде австрийската новинарска агенция АПА. Червеният кръст е отворил аварийно място за настаняване в изложбения център в Тулн, където могат да бъдат настанени до 1000 души. Осигурени са походни легла и полева кухня. Според последните данни жертвите са..

публикувано на 17.09.24 в 11:17

Шофьорка на 18 г. е с опасност за живота след катастрофа на пътя Русе - В. Търново

18-годишно момиче е с опасност за живота в реанимацията на великотърновската болница, след като управлявания от него автомобил падна в пропаст на пътя Русе - Велико Търново. При други две катастрофи във Великотърновска област тежко са пострадали още двама души.   Лекият автомобил с русенска регистрация, управляван от младата шофьорка, е..

публикувано на 17.09.24 в 10:35