Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

5,4% от децата между 7 и 13 години консумират енергийни напитки всеки ден, а над 12 на сто – няколко пъти седмично

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Д-р Татяна Матева: Баничката за закуска не е проблем, ако не се консумира ежедневно

| Интервю
Снимка: Pixabay

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция.

Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас.

Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене. Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се подобри хранителното образование на децата, каза за БНР д-р Татяна Матева, специалист по хранене и диететика, общопрактикуващ лекар, участник в проучването.

Били са зададени няколко групи въпроси – дали децата участват в пазаруване, как се хранят, знаят ли е какво е здравословно хранене, колко често се хранят, дали са наясно как храненето влияе на околната среда.

Проучването добре демонстрира какво знаят родителите, защото те определят храната вкъщи, смята д-р Матева.

"За едно дете най-важна е демоверсията, какво вижда в дома."

Снимка: БГНЕС

5,4% от децата между 7 и 13 години консумират енергийни напитки всеки ден, а над 12 на сто – няколко пъти седмично, очертава друга тревожна тенденция изследването.

Специалистът по хранене обяснява този процент с достъпността на напитките и с това, че другите деца го правят.

"Демокрацията криво я разбрахме. Свободата, която даваме на децата си, трябва да е в някаква степен регулирана свобода."

20% от децата не спортуват въобще, показва още проучването на хранителните навици на подрастващите.

"Когато едно дете спортува, то има съвсем други хранителни потребности. Самият спорт го кара да избира друг тип храна. Неговото тяло само му сигнализира от какво има нужда", коментира д-р Татяна Матева.

По думите ѝ, проблемът не е в това, че едно дете закусва с баничка. Важно е колко често го прави и дали това е постоянната му закуска. 

"Нашите деца не знаят да ядат зеленчуци. Не просто към обяд, към вечеря. Просто нямат навика да консумират зеленчуци, плодове", подчерта тя.

Ако децата продължат да се хранят така, залагаме много ронливи основи за тяхното здраве в бъдеще, предупреди специалистът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45