Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Намалява консумацията на бял хляб

Хлебопроизводители в Силистренско: Ако има завишение, ще е с 10 ст., не с 10-15%

"Ще задържим поне един месец – да видим как се движи себестойността"

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

По-скъп хляб купуват вече и в Силистра. Увеличението в търговската мрежа е от 20 до 40 стотинки.

Според производители толкова рязко покачване на цените не е оправдано. На същото мнение са и потребителите.

Доскоро един от най-евтините хлябове беше на цена от 1,50 лева, а днес се продава вече за 1,90 лева, показва проверка в магазините. Основната промяна е в цените на външните доставчици.

Преди две години, когато бе премахнат ДДС на хляба и брашното, фурната в силистренското село Професор Иширково запази цените на хляба, за да намали загубите, които дотогава е компенсирала донякъде от производството на други хлебни и сладкарски изделия.

Все още цената на хляба, който предлагат в селото, а и в Силистра е  с цена 1,60 лв.

Велика Славова и Бисер Иванов

"Ще задържим поне един месец – да видим как се движи себестойността. Тъй като растат другите разходи – за труд, въпреки че не е голямо производството, хората, които работят в цеха, са почти на минимална или малко над минималната заплата, а това не е нормално. Расте еленергията. Да видим как се движат другите разходи и чак тогава ще вземем решение дали трябва да коригираме цената на хляба и дали има възможност другата продукция да компенсира загубата", коментира през БНР Велика Славова, председател на земеделската кооперация "Нива 93", към която вече 13 години работи цехът за хляб и закуски.

За 2024 г. там отчитат годишна загуба от 2000 лева въпреки нулевия ДДС върху брашното и хляба.

"Минимална е, но все пак е на загуба производството", отчита Славова.

Произвеждат между 600 и 700 хляба дневно – бял, чеснов, с лимец, с чиа, царевичен, ръжен и типов. Половината от брашното е собствено производство. И макар да купуват останалото, според Велика Славова повишението, което вече е факт в търговската мрежа, е неоправдано.

"С такива проценти не трябва да бъде завишено. Ако има завишения, ще бъде примерно с 10 стотинки на хляб, а не с 10-15%. Другото е, че все пак производствената ни единица е комбинирана – произвеждаме торти, други хлебни изделия и се компенсира загубата от хляба. Производството на хляб при нас е ръчно, но количеството спрямо другата продукция е по-ниско. В последните години намалява консумацията на белия хляб за сметка на специализираните хлябове с по-висока цена."

Сивият сектор обаче прави цената на произвеждания в цеха хляб неконкурентна, продължава Велика Славова.

"Тези, които произвеждат големи количества промишлено, имат възможност да смъкнат цената. Произвеждат повече бройки с двама човека. Ние с трима човека произвеждаме 600, те могат да произведат и 2-3 000."

Дейността на фурната е по-скоро социална, защото печалбата е незначително.

Майсторът Бисер Иванов е категоричен, че има причина за несравнимото качество на техните изделия.

"Държим на ръчното. Колкото и машинизираните фирми да произвеждат по-голям обем, качеството не е това, което трябва да бъде. Рецептата не е тайна: брашно, мая, сол, вода и много любов."

Във фурната в Професор Иширково работят трима души, а хлябът се прави ръчно

Галина Георгиева е производител на пици. Заради новите цени на консумативите и те ще са принудени да променят своите.

"Това постъпателно вдигане на цените, ДДС-то, което се връща, отделно всички цени, които скачат, се отразяват в производството на всякакви закуски и храни. Да не говорим за допълнителните разходи – механичното вдигане на работната заплата, осигуровките, което неимоверно оскъпява продукцията. Хората стават с все по-ниска покупателна способност и ние сме в менгеме: не искаш да вдигаш цените, да не връщаш хората, в същото време не издържаме – работим на загуба", изтъква тя.

Силистренци смятат, че "бъркат в джоба на хората, да пълнят хазната" и "намаляват грамажа, а вдигат цената – това е обир".

Според производители и търговци консумацията на бял хляб намалява, при това поне от 2-3 години.

Снимки: Незабравка Кирова

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кое спъва лечението на редките заболявания у нас?

Поставянето на диагноза за рядко заболяване зависи от подготовката на лекарите – дали познават проявленията на тези болести и дали ги търсят при пациентите . Това казва проф. Даниела Авджиева, началник на Клиниката за лечение на деца с генетични заболявания в специализираната педиатрична болница "Проф. Иван Митев".   Над 6000 са откритите..

публикувано на 26.02.25 в 07:17
сем. Бибас

Дани Миран: Това, което се е случило със семейство Бибас, е истински геноцид

Снимки на двете рижи момченца Ариел и Кфир Бибас станаха символи на протестите с искане за завръщане на заложниците, които бяха отвлечени в Газа през октомври 2023 година. Напразно в центъра на Тел Авив честваха първия рожден ден на Кфир. Момченцето е било жестоко убито още през миналия декември от терористи от непозната досега ислямистка..

публикувано на 23.02.25 в 06:22

Столична община и Българската хранителна банка осигуриха храна за над 600 бездомни

Близо 600 бездомни хора, настанени в трите центъра за временно настаняване в София, получиха основни хранителни продукти благодарение на съвместната инициатива на Столична община и Българската хранителна банка (БХБ). Кампанията, инициирана от заместник-кмета Надежда Бачева, не просто осигури най-необходимото за хората в нужда, но и изпрати силно..

публикувано на 23.02.25 в 05:44

Доц. Ралица Ганева: Да сравняваме 1 лев от 1984 г. с 1 лев от 2024-та не е коректно

255% е реалното увеличение на заплатите у нас от далечната 1949 г. до 2023 г. Изследване на преподаватели в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проследява данни за потреблението и цените на 7 вида стоки за 74-годишния период . Трите периода във фокуса на проучването са комунизъм – до 1989-а, преход към пазарна икономика – до..

публикувано на 21.02.25 в 13:47
 Огнян Исаев

Над 50 на сто от учениците във Враца, които завършват основно образование, не получават диплома за средно

Защо част от учениците, завършили основно образование, не успяват след осми клас ? Например, в област Враца през 2023 година има 918 дванайсетокласници, а когато този випуск е завършвал седми клас през 2018 година учениците са били 1943-ма . Този и други въпроси, свързани с явно и скрито отпадане от училище, поставя и търси отговори проучване на..

публикувано на 21.02.25 в 07:30
Ваня Тагарева

Над 6000 безплатни профилактични прегледи годишно по предложение на Ваня Тагарева

Зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) д-р Ваня Тагарева и зам.-председателят на ПК по „Здравеопазване“ д-р Антон Койчев представиха първата общинска програма за скринингови изследвания на сърдечно-съдовата система в България. Инициативата има за цел ранна диагностика и превенция на сърдечно-съдовите заболявания сред жителите на..

обновено на 16.02.25 в 06:46
проф. Димитър Костадинов - белодробни болести

В България всяка година от рак на белия дроб се разболяват между 4300 и 4400 души

България е на първо място в Европа по смъртност от рак на бял дроб, каза проф. Димитър Костадинов, началник на Бронхологично отделение в столичната болница „Св. Иван Рилски“. С над 50 хиляди смъртни случая е намаляла смъртността в САЩ след промяна на начина на живот на хората - намаляване на тютюнопушенето, промяна в начина на хранене,..

обновено на 16.02.25 в 06:35