Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-изумителните музикални рекорди записани в "Гинес"

Сергей Рахманинов присъства в книгата на рекордите "Гинес" като пианистът с най-голяма ръка: той успявал да обхване 12 бели клавиша, както и да изсвири с лява ръка акорда до-ми бемол-сол-до-сол.
Снимка: Архив
● Най-големият оркестър в историята на музиката е свирил в Бостън на 17-и юни 1872 г. Той е бил съставен от 987 музиканти. Само първите цигулки били 400. Дирижирал е Йохан Щраус-син, за чиято изява може да се прочете в тогавашната преса: Хер Щраус дирижира сам своя концерт. Не е имало друг диригент, посрещан тъй топло. Неговата свежа жизненост му спечели много почитатели. След всички великолепни пиеси публиката поиска бис, на което Щраус отговори с кратката, но очарователна „Пицикато полка”.
● Най-грандиозната публика е присъствала на концерт на Нюйоркската филхармония, състоял се на 4-ти юли 1986 година в Сентрал парк. Дирижирал е Зубин Мета, а за да отпразнуват Деня на независимостта се събрали 800 хиляди души.
● На 24-ти февруари 1988 година, след спектакъл на операта „Любовен еликсир“ на Гаетано Доницети в „Дойче опер", Берлин, Лучано Павароти трябвало да излезе на сцената 65 пъти.
● Рекордът на Павароти за поклон след спектакъл е надминат от Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев, които били викани за поклон след спектакъл на „Лебедово езеро“ на Чайковски във Виенската държавна опера през 1964 година точно 89 пъти.
● 32 са фуететата, които трябва да се изпълнят последователно. Те са задължителни за изпълнителката на ролята на Одета-Одилия от „Лебедово езеро“ на Чайковски. Включени са в оригиналната хореография още от времето на Пиерина Леняни – първата примабалерина на балета на Мариинския театър в Санкт Петербург. Първата цяла постановка е била на 17-и февруари 1895 година с хореографията на Мариус Петипа.
● В продукция на Лондон Костър балет, състояла се през 1962 година в Ройал Албърт хол, участвали 2000 балетисти. Хореограф на тази най-внушителна постановка била Лилиан Раули.
● Бартоломео Кристофори от Падуа се смята за изобретател на пианото. Той конструира във Флоренция през 1711 година първия клавишен инструмент с чукчета. Най-старото запазено до днес пиано е създадено във Флоренция през 1720 година. В момента инструментът се съхранява в музея Метрополитън в Ню Йорк.
● Най-старата запазена камбанария е тази на кулата в Пиза. Строителството й започва през 1173 година.
● Най-старите камбани са открити в палата на Нимрод във Вавилон. Наричали се Тинтинабулум и датират от 11 век пр. н. е.
● Най-голямата камбана в света е цар Колокол, отлята за Успенския събор в Кремъл (Москва) по личен указ от 26-и юли 1730 година на императрицата на Русия Анна Иоановна. Братята Моторин отливат бронза на 25-и ноември 1735 г. Камбаната остава върху дървена конструкция и не е закачана в камбанария. Общото й тегло е 200 тона. Няколко години след отливането, по време на пожар камбаната е обляна с вода, което води до отчупването на парче с тегло 11,5 тона. През 1836 камбаната и отчупилото се от нея парче са преместени в Кремъл, където са туристическа атракция.
● Най-тежката действаща камбана се намира на югозападната кула на Кьолнската катедрала. Отлята е през 1923 година и тежи 25 тона.
● Най-големият карийон (комплект камбани) се намира в "Ривърсайд чърч" в Ню Йорк и се състои от 74 бронзови камбани, вариращи от 20 тона до 4 килограма и половина. Общото им тегло е над 100 тона. Камбаните могат да се чуят в неделя, на 4-ти юли, на Коледа и Нова година. Най-добре камбаните се слушат от парка до църквата.
● Най-големият орган в Европа е този в катедралата „Св. Стефан“ в Пасау, Германия, построена през 17-и век. Той има 16 000 тръби и 16 мануала. Всеки ден от 12 часа на обяд се изнася половинчасов органов концерт.
● Най-старият използван тръбен орган в света се намира в Сион, Швейцария, направен през 1435 година. По-голямата част от корпуса е автентичен, но само 12 от тръбите му са оригинални, а останалите са подменяни при реставрации.
● Най-големият действащ орган с 28 482 тръби и 461 регистъра е "Уанамейкър гранд корт орган" във Филаделфия. Най-големият тръбен орган, правен някога, е "Бордуоук хол аудиториум орган" в Атлантик Сити, Ню Джърси. Той притежава 33 114 тръби и е създаден между 1929 и 1932 година от Midmer-Losh Organ Company. За съжаление не е действащ.
● Най-големият църковен тръбен орган с около 21 800 тръби и 355 регистъра е в "Кадет Чапъл", Военната академия Уест Пойнт, Ню Йорк.
● Най-големият домашен орган е в резиденцията Бари Норис в Бирмингам, САЩ. Съдържа 200 регистъра, 161 гласа и общо 11 200 тръби, които се управляват от петмануална конзола от всекидневната.
● Най-големият меден духов музикален инструмент е туба с обща дължина на тръбата 2,28 метра и фуния с диаметър 1 метър. Тя е изработена за оркестъра на американския композитор Джон Суза и в момента е притежание на цирков мениджър от Южна Африка.
● Химнът на Великобритания е пиесата, изпълнявана най-голям брой пъти последователно един след друг. „Бог да пази краля“ трябвало да бъде повторена 16 или 17 пъти от немски военен оркестър на гарата в Ратенау на 9-и февруари 1909 година. Веднъж започнали химна, музикантите не можели да спрат, защото от влака трябвало да слезе лично крал Едуард VII. Кралят в това време обаче дълго и безуспешно се опитвал да облече в купето немската маршалска униформа, която трябвало да носи специално за посрещането си.
● През 1935 година нюйоркчанките Милдред и Пати Хил публикували своята песен „Честит рожден ден”. Едва ли двете дами са предполагали, че това ще стане най-популярната и най-често изпълнявана песен.
● Най-кратката опера е „Избавлението на Тезей“ от Даруис Мийо. Изпълнена е през 1928 година и трае 7 минути и половина. Мийо има още две опери с продължителност само няколко минути - „Отвличането на Европа” и „Изоставянето на Ариадна”.
● През 1792 година била премиерата на операта „Тайният брак“ на Чимароза. Тогава се състоял и най-дългият бис в историята на музиката. По настояване на австро-унгарския император Леополд III цялата творба била изпълнена отново.
● Най-големият преносим струнен инструмент е Панталеон – с 270 струни, опънати на площ от 4,6 кв. м. Използван е от Жорж Ноел през 1767 година. Самият инструмент е изобретен от Панталеон Хебенщрайт около 1700 година.
● Най-продължителният концерт е направен от 19-годишния индийски цигулар Каримела Гопалакришна, който свирил 30 часа без прекъсване.
● 62-годишният Ото Функ извървял пътя от Нюй Йорк до Сан Франциско, свирейки на цигулка през цялото време. Това продължило 183 дни и се случило през 1929 година. Самият Функ бил уважаван професор, но решил, че така ще стане по-популярен от своя съперник Фриц Крайслер.
● Ето и някои от най-скъпо продадените цигулки:
- „Екс Вийотан“ - цигулка, изработена през 1741 година от Гуарнери дел Джезу. На нея свирил белгийският композитор Анри Вийотан, когато бил на концерт в двора на руския цар Александър II. На същата цигулка на концерти с оркестъра на Болшой театър свирил и Пинкас Цукерман. Продажбата на тази цигулка е световен рекорд - 3 900 000 долара;
- „The Hammer“ е изработена от Антонио Страдивари между 1645 и 1715 г. Първият й собственик е шведски колекционер Кристиан Хамър. На 16-и май 2006 година, поставя нов световен рекорд - на търг на „Кристис" в Ню Йорк цигулката отива при анонимен участник, платил за нея 3 544 000 долара;
- Сред най-скъпо продадените цигулки е и „Червената Менделсон“, направена от Антонио Страдивари през 1720 година. "Менделсон" е била продадена на търг от "Кристис" в Лондон през 1990 година за 1 686 700. Инструментът е закупен от американец, професионален цигулар, който не желае да бъде идентифициран. Името на цигулката идва от семейство на банкери от Берлин, които били потомци на известния композитор Феликс Менделсон-Бартолди. Те притежавали инструмента до 1950 година. "Червената Менделсон" е вдъхновила филма "Червената цигулка" на Франсоа Жирар, който през 1999 година спечелил "Оскар". Музиката към филма е на известния американски композитор Джон Кориляно.

По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59