Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Митологични образи“: Антигона, честта на семейството и на божествените закони

| обновено на 11.12.17 в 09:48

Антигона е сред героичните образи в гръцката митология. Креон, който се слави като справедлив цар на Тива, е забранил да бъде погребан един от братята на Антигона, Полиник. Антигона не се подчинява, за нея гласът на кръвта, семейната чест, божествените закони са над волята на Креон. За неподчинението си е осъдена да бъде погребана жива.
Героизмът на Антигона изпъква особено силно в сравнение с плашливата си сестра Исмена, която е склонна да се подчини на царската воля. Този контраст е използван в операта на Карл Орф, а 14 години по-късно – и в „Антигона 43“ на Любомир Пипков. Пипков създава операта си по време, когато са на почит всякакви произведения на изкуството, възхваляващи събития, свързани с т.н. антифашистка борба. Половин век по-късно, очистена от патоса на първоначалното ѝ представяне (1963 г.), операта зазвучава като типична епическа творба: героите и постъпките им, които, всъщност, не са особено конкретизирани, могат да бъдат отнесени към всяка епоха, към всяко историческо събитие.
В предаванията ще звучат фрагменти от оперите на Орф и Пипков, както и от едноименни опери на Глук и Йозеф Мисливечек – героичните сюжети са особено характерни за оперите на класицизма.

понеделник, 4 и 11 декември, от 17.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 5 епизод – Къде сме ние, в сравнение с другите?

В последния пети епизод от поредицата за Антарктида ще добавим нови интересни факти за ледения континент и за работата на нашите учени там. Какво е усещането, след като акостираш на антарктическия бряг, разказва доц. др. инж. Борис Цанков, който изгражда т. нар. воден цикъл на българската база. Антарктида – познатата и непозната земя: 1..

публикувано на 17.09.24 в 16:25

Етика и генетика – от шанса към избора

Атом, ген и байт са частиците, с които може да се разкаже историята на ХХ век и които определят темите на съвременността. Комбинираните сили на ИИ и генетичните технологии позволяват човешката биология да бъде оформена от човешкото действие – или шансът бива заменен от избор. Етика и генетика е темата на "Часът на етиката" с проф. Стоян..

публикувано на 17.09.24 в 11:14

Народните приказки – прекият път към детската психика

Започнахме новия есенен сезон "За здравето" с пореден опит да проникнем в света на подрастващите и да предразположим детската душа към позитивни нагласи. Трудна задача в напрегнат и динамичен свят, с много изкушения и размити ценности. Но, както е казал Радичков, "длъжни сме да опитаме". Заедно с психиатъра д-р Петя Терзииванова разсъждавахме..

публикувано на 16.09.24 в 16:33

Американски мотористки обучават рокери по света как се оказва първа помощ

Заедно с Желязната лейди Виолета Иванова ще водят в България Карен Дейвидсън, внучка на създателя на легендарни мотори В "Покана за пътуване" вече е гостувала Виолета Иванова, която обикаля света върху мотор и затова рокерите от международната организация я наричат "Желязната лейди". Тя е шпорила мощната си машина през 70 държави, но смята, че има..

публикувано на 15.09.24 в 10:25

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40