Чували сме за посланици на добра воля, посланици на различни държави, но аз се запознах с… посланик на месото. Работа-мечта за любител на барбекюто и пътешествията. Канадецът Джон Кадю пътува по света, за да слави говеждото. Заварих го да дреме в кухнята върху два стола – нормално състояние за човек, прелетял от Банкок до София. Само след час жонглираше с ножове и стекове пред смаяната българска публика.
Джон, напоследък шеф-готвачите са истински знаменитости. Вие изглеждате и се държите като рок звезда. Как го правите?
Когато хората си дават парите, независимо за какво, те не искат да умират от скука. Аз не само се стремя да ги развеселя, ами и аз самият да се забавлявам. Затова съм щастлив да правя шоу, докато готвя. Когато са усмихнати, хората вземат правилното решение каква храна да изберат. Аз влагам страст и магия, уважавайки всяка национална гозба на страните, в които гостувам.
Работата ви изглежда много проста – да обикаляте света и да готвите.
Тя наистина е проста. Когато правя стек, аз използвам три съставки: месо, масло и сол.
Без марината?
Нищо! Когато месото е добро, няма нужда от никакви подобрения като опушване, кълцане, накисване. Наистина рязането му е изкуство, но процесът е много прост с обикновени съставки. Аз харесвам простата храна, добре сготвена и отлично поднесена.
Вие никога няма да получите три звезди "Мишлен".
Никога. Аз няма да спечеля дори една звезда "Мишлен". Обичам да работя в ресторанта, заобиколен от добър екип. Аз не готвя за награди, а за моите клиенти. Без тях нямаше да имам работа. Единствената ми цел е те да са щастливи. Не бих искал да готвя в суперлуксозен ресторант, където напрежението е неимоверно.
В момента вие живеете в Банкок?
Да, базиран съм в Банкок, но всъщност живея в самолетите, защото пътувам много по света. Домът ми е в Канада. За жалост, рядко се връщам там. Бях в Прага, в Близкия изток, в Азия, в България.
Кое е любимото ви тайландско ястие? Може би шишчетата сатай, защото са на скара?
Любимата ми тайландска гозба е Сом там – салата от зелена папая. Тя е много твърда, но има изключителна текстура. Сушени скариди, домати, лайм, чеснов сос, люти чушки, риба, суров тайландски патладжан, фъстъци…
И никакво месо?
Много обичам и свинско шкембе. Но вие ме попитахте за най-любимото ми ястие. Обожавам глазирано свинско шкембе с мускатово орехче, с варени яйца, обаче салатата от папая винаги ми напомня за слънцето особено когато е много люта.
Опитвали ли сте българска кухня?
Когато работех в Лондон, в персонала ми имаше много българи. Те бяха добри готвачи и съм опитвал българска кухня, но честно казано, се сещам за унгарски гулаш, но не и за националното ястие на България.
Може би сте яли кебапче – смляно месо с кимион? Или шопска салата?
Да, шопска салата съм ял!
Когато пътувате по света изпитвате ли любопитство към местните кухни?
Разбира се! Не мога да се нарека глобалист, но аз обичам да проучвам различните култури. Да се потапям в тях. Когато съм в Тайланд, ходя да ям само на места, където ходят местните хора. Не харесвам ресторантите, пълни с туристи. Интересувам се как точно приготвят дадено блюдо. Чрез храната се потапям в културата на един народ. Обичам паста и италианска кухня, латиноамериканска – също. Харесвам американското барбекю.
Как се отразява на работата ви фактът, че веганите и вегетарианците се увеличават – в Америка, в Европа. А и в Азия – милиони хора там са будисти и не ядат месо?
Да, но хората от 10 милиона години пекат на огън месо. Те имат нужда от протеини. Ако са пълни вегани, няма как да си ги набавят. Според мен трябва да има баланс: месо, зеленчуци, пилета, риба. Ако в ресторанта ми влезе веган или вегетарианец, ще дам всичко от себе си, за да е доволен. Защото клиентът е цар.
Какво мислите за кравите, които в Япония поят с бира и ги масажират за по-добро качество на месото?
Това е истинска история. Но си има разумно обяснение. Ако погледнете японските крави, те са огромни. Движат се трудно. Имат артрит. Но са животни и трябва да ходят. Затова им правят масаж. А защо ги поят с бира? Понеже времето понякога е много горещо и те не само се разхлаждат с бира, ами тя подпомага храносмилането им. Така по-бързо огладняват, съответно ядат повече и трупат месо. А масажите със саке правят козината им лъскава. Така изглеждат по-добре. Когато даваш една торба долари на стек от такава крава, искаш да бъде красива.
Пържола от красива крава… само посланик на говеждото, какъвто е Джон Кадю, би могъл да сътвори подобно словосъчетание!
Пловдивчанката Манита Вартан гостува в "Покана за пътуване" броени дни след като спечели за България короната на Мисис Европа през ноември миналата година. Тогава тя разкри интересни подробности за конкурса, който се проведе в Истанбул, за отношенията между 35-те претендентки, за благотворителните инициативи. В интервюто Манита спомена, че макар..
Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..
Павлин Митев е незрящ приключенец, който обича да си поставя високи цели. Активното спортуване е неизменна част от неговия живот. Планинското катерене и тандемното колоездене му доставят истинско удоволствие. Изминавал е определени маршрути на Витоша единствено със своето куче водач. Затова и се шегува, казвайки през усмивка, че тази планина може да..
Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..
Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е продължителна тема за летописци и странстващи певци, за историци, писатели, кинематографисти и философи. Истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Част от походите минават през българска територия – тук са..
"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата"..
Франсоа Артог нарича книгата си "есе по концептуална история", а основната нишка в него е "режимът на историчност", чиято цел винаги е била (по думите му)..
На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg