Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална мрежа за децата: Среден 3 за държавата

Георги Богданов и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Елена Кортел

Миналата седмица Национална мрежа за децата (НМД) представи деветото поредно издание на годишния доклад „Бележник 2020“, който оценява работата на държавните институции, отговарящи за грижите за децата и семействата. През всичките тези години „Бележникът се утвърди като ефективен инструмент за независим мониторинг и оценка на работата на държавата по спазване на Конвенцията на ООН за правата на децата. Тази година изводът е, че „Държавата се е отказала от развитието на политиките в подкрепа на децата и семействата“. Затова оценката, която експертите на Мрежата дадоха на държавата е среден 3. Миналата година държавата получи оценка Среден 3.31. Някъде там са и оценките за 2018 и 2017.
Какви са причините за този спад, какво е влиянието на ковид кризата – за всичко това разговаряхме с Георги Богданов, изп. директор на НМД.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята като ода

Националните чествания на Шипченската епопея отбелязват годишнини от най-значителните сражения през 1877 г., но и от построяването на паметника с усилията на целия народ. Паметникът е официално открит от Борис III през 1934 г, строен е цели 12 години. За битката на Шипка, както и за паметника, за символиката на върха, останала в народната памет..

публикувано на 21.08.24 в 17:58
Рио де Жанейро

Рио де Жанейро е единственият град извън Европа, който е бил столица на европейска държава

Бразилия е толкова голяма, че е по-лесно да кажем с кои държави от Южна Америка не граничи, отколкото да изброим кои са ѝ съседки. Оказва се, че няма общо КПП единствено с Чили и с Еквадор. Нормално, като се има предвид, че е пета по площ в света, а по брой население е на шесто място със своите 208 милиона жители. Името си страната дължи на дървото..

публикувано на 21.08.24 в 15:45
 Атанас Кръстанов

След закриването на Гражданска защита през 2011-а се създаде вакуум на специалисти и експерти

"През последните 2 години Столична община, дирекция "Аварийна помощ и превенция" е направила изцяло реиновация на 10 скривалища", съобщава в предаването "Следобед за любопитните" експертът и физик Атанас Кръстанов. Проблемът, според него обаче, не е само тези помещения да бъдат изчистени и подготвени, а това дали няма да се получи отказ на..

публикувано на 20.08.24 в 16:10

Пивовари: Епизод 3 – Пивото е страст – Бъдещност, къщата и лекарят

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 20.08.24 в 11:35
доц. Благой Бурдин

Доц. Благой Бурдин пристигна в БНР с единствения водороден електромобил

Доц. Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките пристигна в БНР с единствения водороден електромобил. "Водородният автомобил е електромобил, т.е. има електродвигател, това, което е различното, е, че се зарежда с водород само за няколко минути и в автомобила има горивна клетка,..

публикувано на 19.08.24 в 18:00