Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв въздух дишахме през пандемичната зима

Снимка: БГНЕС

Какъв въздух дишахме през тази зима, има ли промяна след затварянията и множеството хора, работещи дистанционно?

Темата коментира в “Нашият ден“ Стефан Димитров от AirBG.

“Идва пролетта, ветровете се засилват, стават температурните инверсии, които са хроничен проблем в цялата ни страна. Голяма част от градовете са построени в котловини. Изчезват инверсиите, но проблемът остава.

Продължаваме да изгаряме почти всичко, за да се отопляваме. Имаме най-стария автомобилен парк в Европа. И нашата администрация, хората, на които поверихме през годините да се грижат за това да живеем в по-подреден свят, не се погрижиха и не направиха почти нищо.“


Според данни на СЗО 40 души всеки ден са жертвите на мръсния въздух

“40 души само в България. Това е един автобус, който пропада в пропаст всеки ден. Това се случва десетилетия. Тези цифри едва ли ще догонят тези на пандемията, с която рано или късно човечеството ще намери начин да се справи. Ние обаче не можем да се справим сами със себе си и с нашите зависимости.“

Въздухът през пандемията

“Данните в България показват още по-чист въздух от миналата година. Дали това е резултат на по-ниската активност на хората, дали е резултат на атмосферните условия и на много по-силните ветрове, които духаха в сравнение с миналата година, не мога да кажа. Тъй като това е изключително комплексен въпрос, но със сигурност датчиците ни отчетоха не толкова мръсен въздух.“


Мерките, които Столична община обсъжда

“Дискусията е приготвена от “Софияплан“. В поканата и в съпътстващите документи няма никаква конкретика. Столичната община стои много надалеч от реални действия и това нежелание е свързано с политическа угодия. Защото винаги има следващи избори. Няма една мярка, която да се е насочила срещу замърсителите. Има пари за усвояване, ще има печки. 5000 печки ще решат ли проблема на София? Има едни заявени намерения на г-жа Фандъкова през 2018 г., че ще инкриминира горенето на боклук. И това нещо не се случва вече трета година.

София е настръхнала срещу няколкото хиляди семейства, които си позволяват да хвърлят и да горят пластмасови дограми, дървени дограми и какви ли не други неща, които не трябва да се изгарят.

Идеята на Столична община и на нейното ръководство е да събере целия боклук, който в момента ни трови в “Красна поляна“ и в “Христо Ботев“, да събере целия боклук на цяла София и да го изгори в центъра на София в една инсталация, която красиво се нарича инсинератор, а боклукът е прекръстен на RDS. Това е целият наш боклук, шредиран, да бъде изгорен в центъра на София.

Всеки ден губим хора, привлечени от други държави, заминават младите ни хора. В лоши, в много лоши условия, най-лошите в Европа. Гинем ние – хората на средна възраст, гинат нашите родители. Изчезна милосърдието и то трябва да бъде върнато в ДНК-то на управлението, в ДНК-то на администрацията – милосърдието и човеколюбието – те трябва да се върнат.“

“Трябва да променим начина си на живот. Може би трябва да ходим повече пеша. С ходенето пеша си правим една страхотна услуга. “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъзовец – "китно селце, обрасло отвсякъде"

Село Бъзовец е едно от обезлюдяващите села в Северозападна България. Намира се в община Вълчедръм, област Монтана и според последното преброяване в него живеят 69 човека. Според Цветелина Тончева – читалищен секретар на местното читалище "Факел 1926", в селото живеят около 20-тина човека, основно възрастни хора. Югоизточно от селото под стената..

публикувано на 12.10.24 в 09:35
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07