Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица "Моментна снимка" с Майя Праматарова и приятели за световното изкуство - 2

Гигантът на световния експериментален театър Робърт Уилсън с премиера в България

Шекспировата „Буря“ на Робърт Уилсън ще се играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ през ноември

9
"Старицата", режисьор Робърт Уилсън. Спектакъл по Хармс с Михаил Баришников и Уилям Дефо.
Снимка: Павел Антонов

„Когато слушаме радио, ние сме свободни в своето въображение“ – това са думи на Робърт Уилсън, феноменална фигура в света на съвременния експериментален театър.

Радиопоредицата „Моментна снимка“ в това издание е посветена на знаменития театрален и визуален художник, чийто метод съчетава танц, движение, светлина, музика и текст. Станете съпричастни на атмосферата, в която са се раждали спектакли като „Айнщайн на плажа“, „Опера за три гроша“, „Старицата“, „Басните на Лафонтен“, „Приказките на Пушкин“ и още много други.

Сред последните му творби е премиерата на „Отело“ със Соня Йончева като Дездемона в Баден-Баден в Германия.

В момента Роберт Уилсън е в София заедно със своя екип и репетира Шекспировата „Буря“, която ще бъде поставена под негова режисура.

Пет са премиерните дати на „Бурята“ на Уилсън – театралното събитие на сезона в Народния театър „Иван Вазов“. Официалните премиери са на 18 и 19 ноември.

Представлението по прочутата пиеса на Уилям Шекспир ще може да се гледа и в още три дни преди това – 14, 16 и 17 ноември, които самият Уилсън нарича „генерални репетиции с публика“. 

Петте представления са насрочени поради очаквания огромен интерес към първото в историята на театъра у нас гостуване на режисьор от подобен ранг.

Чуйте повече от звуковия файл. 

Снимки – www.robertwilson.com

Робърт Уилсън - © 2013 Yiorgos Kaplanidis"Ню Йорк Таймс" нарича Робърт Уилсън „Гигант в света на експерименталния театър“.

Уилсън е сред най-известните театрални и визуални артисти в света. Работи заедно със световни имена като Хайнер Мюлер, Том Уейтс, Сюзън Зонтаг, Уилям Бъроуз, Джон Кейдж и Филип Глас. 

Световноизвестният американски режисьор е еднакво търсен както за постановки в театъра, така и в операта. Той работи не само като режисьор, но и като хореограф, сценограф, светлинен дизайнер, художник, пърформър, видеоартист, драматург. Завършил е изкуство и архитектура в института „Прат“ в Ню Йорк.

Рисунките, картините и скулптурите на Уилсън също намират място в световните музеи и галерии. Той е основател и художествен директор на The Watermill Center, лаборатория за изкуствата в Ню Йорк. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилейна изложба на Валентин Дончевски на "Шипка" 6

Известният в съвременното българско изкуство художник Валентин Дончевски представя в галерията на "Шипка" 6 своята мащабна юбилейна изложба, проследяваща творческите му търсения през последните години. Изложбата, озаглавена "Рефлексии", съдържа близо 300 произведения – на хартия и платно и създава един сложен "сублимат от чувства, реакции,..

публикувано на 18.09.24 в 09:32
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27