Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Звезден прах

Снимка: Rawpixel

„Всички сме направени от звезди“ не е просто красива фраза, а самата истина. Всеки човек, когото познавате или сте познавали, всяка звезда на небето – колкото и да сме различни, ние, хората, от небесните тела, всички сме съставени от едни и същи химични елементи. Атомите, които изграждат нас и всичко друго, са немалък, но все пак краен брой. Знаем ли обаче коя е първичната материя, онази субстанция, която описват митологиите, трактатите на философите, а после и на алхимиците?

По-голямата част от материята се състои от най-простите атоми на водорода, хелия, а също въглерод, азот, кислород.

Атомите на всеки елемент има различни характеристики и свойства, но как са се образували първоначално. Как е започнало  всичко?

Чуйте разговора с д-р Николай Качаров, гост-лектор на Рацио, в презентацията „Всичко е звезден прах“, която можете да следите онлайн на 16 ноември.

Д-р Николай Качаров е магистър по астрофизика от Физическия факултет на СУ през 2006. След кратка специализация в Европейската южна обсерватория (ESO), започва докторантура в университета в Хайделберг, където се занимава с изследвания на химичните елементи на звездни купове. След това започва работа в института Макс Планк в Хайделберг, а от 2020 година е част от института по астрофизика Лайбниц в Потсдам.

Основните му научни интереси са свързани с изследването на химичната и динамична еволюция на близки галактики. Комбинирайки данни за движенията на звездите в дадена галактика и техния химичен състав, ние можем лесно да реконструираме миналото и да направим реалистични оценки за бъдещето развитие на тази галактика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Борисова – млад учител и финалист на FameLab 2025

Десислава Борисова е докторант и млад български учен, чиято страст към науката и преподаването се превръща в лична мисия. Тя преподава Химия и опазване на околната среда в частното основно училище "Томас Едисън", като същевременно посвещава времето си и като доброволец в престижната школа по химия на Фондация "Миню Балкански". Миналата година Десислава..

публикувано на 06.05.25 в 14:19
Проф. Вайсилов, проф. Петков и проф. Александров

Трима изследователи от СУ с публикации в едно от най-престижните научни издания

В днешното издание на предаването ни акцентът падна върху темата за смелостта и отдадеността, необходими, за да се занимаваш с наука в България. Гости в студиото бяха трима изтъкнати учени от Факултета по химия и фармация към Софийския университет "Св. Климент Охридски":  проф. д.х.н. Георги Вайсилов, проф. Петко Петков и проф. Християн Александров ...

обновено на 06.05.25 в 13:44

Учениците искат да учат, когато и учителите учат

След наскоро приключилото голямо годишно събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час" в рубриката "Всичко за образованието" гостува Милена Димитрова, старши специалист "Управление на съдържанието". В годината, в която фондацията отбелязва 15-ия си рожден ден, "Добрите практики на фокус" събра повече от 500 участници – учители,..

публикувано на 06.05.25 в 10:01

Синя шапка = лъжа. Разбираме ли езика на тийнейджърите

OMG, NP, BFF, BTW… Ако имате у дома тийнейджър или работите с деца в тази възраст може и да знаете какво означават тези съкращения, но за останалите речта на младите е загадка, "езикът" на младите – в прекия и в преносния смисъл - е загадка. Дали го разбираме – едва ли твърде добре, дори да полагаме усилия. Как тогава да общуваме с тях, да им..

публикувано на 05.05.25 в 17:27
доц. Светослав Димов

Доц. Светослав Димов: Без генното инженерство няма да оцелеем

"Ние не си даваме сметка, че всички ферментирали храни са пробиотици и в миналото те са играели именно тази роля. В България на няколко места се произвеждат нетрадиционни сирена. Освен белтъците и захарите в млечните продукти, ние консумираме и голямо количество бактерии, които способстват за тяхното зреене и ферментация. Една немалка част от тези..

публикувано на 05.05.25 в 10:10