Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Налбантов:

Не можем да разчитаме на кадри за хотелиерския бранш на бежанците от Украйна

Снимка: БГНЕС

Каква е подкрепата на българския хотелиерски бизнес за бежанците от Украйна? До каква степен могат да се справят със собствени сили и каква подкрепа се нуждае хотелиерският бизнес? Кои и какви са административните пречки пред бързото настаняване и наемане на работа на бежанците от Украйна?

Темата коментира в “Нашият ден“ Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА:

“Бях малко по-революционно настроен, но вследствие на вчерашната информация, че държавата ще поеме издръжката на бягащите от войната граждани, ще бъда малко по-смирен. Поклон пред всички мои колеги хотелиери от цялата страна, които показаха, че са по-адекватни от държавата. Аз съм потомък на бежанци. Поклон пред хората, които дадоха от залъка си.


Хотелите не са в състояние да правят каквото и да е повече, защото ние не сме пригодени за зимна експлоатация. В момента е много студено. Не сме пригодени с никакви уреди за отопление на помещенията.

Хубаво е, че държавата реши да настани тези граждани по базите, които имаме на различните учреждения. Това е едно добро начало.

Хората, които идват, не могат да запълнят липсите на трудовия ни пазар. Те няма да бъдат нашите работници, защото не са пригодени. В голямата си част това са майки с деца. Независимо, че ще им се осигури някаква помощ като училища и детски градини, те не могат да пътуват от Бургас до Слънчев бряг.

Тези хора също така искат да се върнат обратно до три месеца, а нашият проблем с работната ръка е от години.


Кризата с работната ръка у нас

“Сега нашите политици трябва да се поинтересуват  – в Молдова, Македония, Сърбия има българи. Трябва да важи, а и не само за тях, да пребивават поне шест месеца в държавата ни. Не само за бежанския статут, а и за хората, които ще дойдат на работа. Изпитваме неистова нужда от такива хора.

Хората, бягащи от войната, изобщо няма да се влеят в българския пазар на труда в областта на хотелиерството и ресторантьорството. От всички тези около 26 000, които има в момента, не повече от 1000 души могат и ще потърсят работа.

Тези 1200 лева са им достатъчни, за да преживяват, няма как да ги привлечем с нашите сравнително добри заплати, но те няма да дойдат при нас. Освен всичко останало, те очакват да се върнат. Не можем да разчитаме на работници от там, въпросът е да помогнем.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрано: Извън учебния план: Николина Гурдева за истинската роля на педагога

През август в "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с Николина Гурдева , доскорошен учител, която споделя своите наблюдения върху непрекъснато променящата се роля на учителя в съвременната образователна система. С нарастващите изисквания и бързите промени в обществото, Гурдева..

публикувано на 29.08.24 в 10:33

Почитаме паметта на свети Йоан Кръстител

Сред пророците св. Църква най-високо почита св. Йоан Кръстител. Той е свързващото звено между Стария и Новия Завет – последният пророк, който подготвя евреите за идването на Месията. Неговата памет се чества  няколко пъти в църковната година , като на 24 юли се отбелязва неговото рождение, познато сред народа като Еньовден. На следващия ден след..

публикувано на 29.08.24 в 08:55
Гр. Баня, Карловско

Живите съкровища на град Баня, Карловско

"Обичам те, защото те познавам" – с тези думи жителите и гостите на Баня, Карловско, празнуват 22 години от обявяването на населеното място за град. За традициите на селото и на града, добрите спомени от миналото и обнадеждения поглед към бъдещето разговаряме в "Нашият ден" с Иванка Близнакова , художествен ръководител на баненската група за..

публикувано на 29.08.24 в 08:51

Легендите на сцената: Спомени от първите издания на "Аполония"

В импровизираното студио на предаването "Нашият ден" се проведе разговор с Маргарита Димитрова, директор на Празниците на изкуствата "Аполония", за миналото, настоящето и бъдещето на този значим културен фестивал. Празниците на изкуствата "Аполония" се организират от фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Фестивалът, чийто първи издание се проведе..

публикувано на 28.08.24 в 10:23
Рашко Младенов

Началото на уличното изкуство на "Аполония": Рашко Младенов разказва

Историята на Празниците на изкуствата "Аполония" е изпълнена с уникални моменти, които са оставили траен отпечатък в културната памет на страната. Един от тях е първото участие на Рашко Младенов, заедно с Веселин Ранков и Иван Петрушинов, в уличното изкуство на фестивала през 1987 година . Това събитие бележи началото на нова традиция, която не само..

публикувано на 28.08.24 в 08:46