Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 21-27 март

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 27 март.

Артистите и режисьорите в театър „Азарян“ са поставени в трудна ситуация поради високите наеми за залата. Театърът, кръстен на големия актьор и театрален учител – професор Крикор Азарян, е застрашен от затваряне и фалит. В "Артефир" в понеделник актрисата Касиел Ноа Ашер отправи апел за спасяването на Театър "Азарян".

"Година на украинската култура и народ" обяви Националният студентски дом веднага след началото на войната в Украйна. Целта на инициативата е да се популяризират творчеството и културното наследство на украинския народ и да се развият връзките между България и Украйна. До 31 март 2022 г. всички студенти, студентски колективи и артисти могат да подават заявки за осъществяване на културни, образователни и научни проекти на територията на Националния студентски дом, посветени на темата "Година на украинската култура и народ". Проектитe ще се осъществят безвъзмездно в залите за култура и изкуство на Националния студентски дом в София през цялата 2022 година. Директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов за инициативата.

На 19 март 1962 г. в зала България е първият публичен концерт на камерния ансамбъл Софийски солисти, тогава под името Софийски камерен оркестър. През първите 16 години ръководител на оркестъра е Васил Казанджиев, а след него и Емил Табаков. През всичките тези 60 години членовете на ансамбъла са само 47 български инструменталисти, което доказва стабилност на ансамбъла и приемственост на поколенията. От 1988 досега ръководител на оркестъра е Пламен Джуров, който гостува в "Артефир" във вторник.

„Ох, спомняте ли си, госпожо“ е заглавието на новата книга на тандема Веселин Боришев и Емил Тонев. Тя проследява 2021 година, наречена от тях „Годината на Идиота“, изпълнена със здравословни, политически и социални кризи. Книгата е със снимки на Веселин Боришев на политици и обикновени хора, но все пак политиците, от които зависи нашето качество на живот, преобладават. А текстовете към тях са на писателя Емил Тонев. В книгата иронията, смехът и сарказмът постепенно се превръщат в тъга и отчаяние, защото това предизвиква българската политическа среда. Знаково е, че предишната „О, спомняте ли си, госпожо“ беше с бяла корица, а новата е с черна. Емил Тонев и Веселин Боришев представиха книгата в „Артефир“ в четвъртък, 24 март.

Между 24 март и 21 април галерия „Структура“ представя изложбата на Станимир Генов „Във вселената има много по-хубави планети от Земята“. Темата са честите спекулации за живот на други планети, като възможно бягство от провалената ни мисия на Земята. В медиите изобилства информация за амбициозните състезания на извънпланетарно богати хора да покорят Космоса. Изстрелват се ракети за милиарди, а гигантските маркетингови кампании превръщат пустия Марс в желана дестинация за екскурзии и преселение. Реалността се подменя с фантазии, че имаме капацитет за подобно предизвикателство. За Станимир Генов фокусирането върху тази вероятност отслабва усещането за отговорност, която човечеството трябва да поеме за общия ни живот на Земята. В „Артефир“ в четвъртък за изложбата „Във вселената имам много по-хубави планети от Земята“ разказа кураторът Мария Василева.

Снимка – галерия „Структура“ 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23