Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джулай морнинг в Бургас

Снимка: БГНЕС

Бургас има традиции в посрещането на Джулай морнинг, хиляди видяха изгрева на слънцето под звуците на легендарната песен на Юрая Хийп.

Стотици посрещнаха изгрева на слънцето на брега в Бургас. За пореден път плажът събра хора от всички възрасти, които почитат неформалния, но много обичан празник.

Джулай (на английски: July – юли), или Джулай Морнинг (July Morning – Юлско утро), е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли.


Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г.

На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди.

Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 60-те години, той продължава да съществува в България.

Посрещането на изгрева на 1 юли се разпространява и по други места по Българското Черноморие, като се отдалечава от връзката с хипи движението. Отбелязва се също и във вътрешността на страната. С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите.


Местата, на които се чества, са вече не само по черноморското крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Фактически изгревът може да бъде посрещнат навсякъде с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

Джулая е доста повече от само приятно преживяване, той е религия и култ, това е преобладаващото мнение на плажа в Бургас. Така мисли и известният блусар Иво Иванов:

“Джулая се превърна в един голям празник за повечето бургазлии, пък и за повечето българи. Върна към живот едни стари музиканти, които за съжаление вече не са между нас.“

Точно в 5:37 мин. слънчевият диск се показа и екзалтацията взе връх.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13