Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XII издание на Софийския фестивал на науката

Снимка: beautifulscience.bg

Седмицата, в която бяха раздадени Нобеловите награди, приключва със Софийския фестивал на науката.
Той ще се проведе на 8 и 9 октомври (събота и неделя) в София тех парк.

Новост от тази година е, че Фестивалът на науката отива на училище – организаторите от фондация "Красива наука" залагат на формат, при който български учени посещават различни училища и запознават децата с работата си.


Училищната програма ще продължи през целия месец октомври, а през месец ноември Фестивалът ще гостува на Варна.

"Мисля, че в България вече е преодолян стереотипът за учения като беловлас старец с престилка, гледащ строго зад очилата или пък леко странен. Децата ще видят, че учените са млади, стари, жени, мъже, интересни личности, които отговарят на въпросите ти, или пък не. Защото науката не се притеснява да си признава, когато не знае нещо", казва Ивайло Славов, директор на управителния съвет на фондация "Красива наука".

В общата програма, както винаги има множество презентации, работилници, научно шоу, изложбени пространства и демонстрационни щандове.


Фокусът на фестивала тази година е върху българските учени. Едно от централните събития, "Научната карта на България" представя тъй. нар. Национална пътна карта за научно-изследователска инфраструктура. А на следващия ден е "От любопитството към откритията", в което публиката се среща с шест лица на българската наука от различни поколения: двама ученици, носители на медали и отличия от олимпиади, двама млади учени, носители на награда "Питагор" и двама утвърдени учени, удостоени с награда "Питагор".

Разбира се, както винаги, ще има международно участие и презентации по най-различни теми от лично здраве до нанотехнологии и от изследване на Марс до нови методи за компостиране. Цялата програма можете да разгледате на сайта на фондацията.

Снимки: ФС на Фестивала на науката
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Атанас Кръстанов

След закриването на Гражданска защита през 2011-а се създаде вакуум на специалисти и експерти

"През последните 2 години Столична община, дирекция "Аварийна помощ и превенция" е направила изцяло реиновация на 10 скривалища", съобщава в предаването "Следобед за любопитните" експертът и физик Атанас Кръстанов. Проблемът, според него обаче, не е само тези помещения да бъдат изчистени и подготвени, а това дали няма да се получи отказ на..

публикувано на 20.08.24 в 16:10

Пивовари: Епизод 3 – Пивото е страст – Бъдещност, къщата и лекарят

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 20.08.24 в 11:35
доц. Благой Бурдин

Доц. Благой Бурдин пристигна в БНР с единствения водороден електромобил

Доц. Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките пристигна в БНР с единствения водороден електромобил "Водородният автомобил е електромобил, т.е. имат електродвигател, това което е различното, е, че се зарежда с водород, за няколко минути се зарежда и в автомобила има горивна..

публикувано на 19.08.24 в 18:00
Орхидея Cypripedium calceolus или Венерина пантофка

Орхидеите в България: Епизод 5 – Изчезване, откриване и запазване

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.08.24 в 08:15
Мира Баджева

Мира Баджева и защо малките градчета около Чешме заслужават повече внимание

За философията на бавното живеене, за традициите и споделената храна – журналистката и пътешественичка Мира Баджева разказва за едно от последните си пътувания из Турция – за района около полуостров Чешме, с какво е известен или по-скоро защо трябва да бъде по-известен. Още повече, че според нея малките градчета около Чешме заслужават специално..

публикувано на 16.08.24 в 16:25