Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чолаков за киното с пари и правила

Снимка: Pixabay

В държава като България – малка и част от ЕС – киното се финансира главно от държавата. И тук винаги настъпва въпросът какво всъщност е участието на държавата в кинопроизводството ни и какви правила диктува тя.

"Правилата, за съжаление, в момента не са от най-добрите, доколкото има разминавания в нормативни документи, които на практика доведоха до блокиране на всички проведени сесии след приемането на измененията в закона“, каза в "Кино с думи“ Георги Чолаков, продуцент, оператор и бивш директор на Националния филмов център.

Той е сред кинодейците у нас, които се борят за промяна в правилата и вярват, че въпреки малките финансови възможности на страната ни – киното се прави с пари.

Нискобюджетните сесии са един от начините младите режисьори да достигнат до своя дебют, твърди още Чолаков. Продуцентът е на мнение, че трябва да се дава път на тези, които могат да мислят и искат да правят кино. Най-малкото за начало е добре да получат финансиране за късометражните си филми, с които да заявят уменията си и да получат шанс да се докажат.

Въпросите на съвременността пък са това, върху което трябва да се работи. Важното обаче е режисьорът да знае какво иска и да не се страхува да влезе в разговор с екипа си.

От думите на Георги Чолаков става ясно, че с днешна дата се лутаме между закона и правилника за българското кино, но все пак вървим бавно към решение на проблемите.

Чолаков участва в създаването на много български филми. Той е точното око зад камерата и основател на "Геополи филм“ заедно с Павлина Желева. Сред филмите, които са продуцирали, са "Шантав ден“, "Прима примавера“, "Реквием за госпожа Й“ и "Чудо“, получили немалко престижни отличия. От 40-ата "Злата роза“ насам имената им откриваме и зад "Изкуството да падаш“ – дебют на Орлин Милчев, и "Анна“ – също дебютен филм, но на Боримир Илков-Боно.

В звуковия файл чуйте повече за това какви правила са нужни, за да може киното у нас да създава качествена кинематография и да дава път на младите творци, и към какви промени в Закона за филмовата индустрия се стремят кинаджиите у нас.

Снимка – Pixabay
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53