Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смелите в документалистиката

В първата десетдневка на юли в Смолян се проведе третото издание на Международния документален Родопи филм фест, по-известен като РИФЕ. Международно жури в състав Мира Сталева, Луц Пенерт, Сибел Текин определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция:

Голямата награда за пълнометражен документален филм отиде при "Нямаш място в нашия град". Неговите автори режисьорът и оператор Николай Стефанов и продуцентката и сценаристка Ралица Големанова неведнъж са гостували в нашите предавания "Какво се случва", "Аларма" и "Артефир". 

"Нямаш място в нашия град" печели публиката си не само с умело разказаната история, но и с риска, който филмът поема, като решава да застане срещу предразсъдъците на зрителя. С подобен риск се отличават и останалите наградени филми в програмата на фестивала. 

За най-добър среднометражен филм е избран "Дъщерята на художника" на израелската режисьорка Маргарита Линтон, която през личните си семейни несполуки и опитите си да изгради връзка с баща си, отдавна напуснал семейството, задава въпроса колко може да си позволи един артист в името на изкуството.

Чуйте репортаж от дискусията с Маргарита Литон

Немският доументален филм "Самотни дъбове" на режисьорското трио Фабиана Фрагале, Килиан Кулендал и Йенс Мюлхоф беше отличен с две специални награди. Филмът използва материали, заснети от трагично загиналия студент по кино Щефан Майн, който прекарва две години, документирайки живота на екоактивисти, заселили се по върховете на дърветата, за да предотвратят изсичането на една гора.

След смъртта му трима негови състуденти, режисьорите на филма успяват да получат достъп до камерата му, конфискувана от полицията, и да възстановят изтритите от органите на реда кадри, включително и последните мигове на Щефан.

Чуйте интервю с Йенс Мюлхоф, един от тримата режисьори.

Снимки – РИФЕ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53