Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инес Субашка:

Тренировката е една минирепетиция за останалата част от живота

Защо човек трябва да се научи да го говори със страховете си

Инес Субашка, кондиционен треньор
Снимка: inspiredfitstrong.com

Инес Субашка е спортист и автор на седем книги, които изучават човешкото тяло и здравословния начин на живот. Силен и борбен човек, намерил и утвърдил себе си. Човек, който успява да пресъздаде делата в текст. Да намери последователи както в залата, така и чрез книгите си. Занимава се професионално със спорт от 12-годишна. Тренира баскетбол и след тежки контузии в рамената се отказва от баскетболната си кариера. Вече 12 години има блог за тренировки. Споделя, че обича да започва деня си с движение, като предизвиква тялото си и изследва на какво е способно.

За тялото и храната  

Основното послание в последната книга на Инес Субашка, озаглавена "Тайният език на тялото", е че всеки един избор, които правим през деня, е информация, която изпращаме към нашето тяло. То непрекъснато отразява избора и е активен участник във всичко, което мисли и прави Всеки наш избор е информация, която му изпращаме. Начините, по който тялото общува с нас, са емоционалното хранене, болката, наднорменото тегло, липсата на мотивация, безсънието, тревожността. 

"Винаги има едни фини настройки, които човек трябва да забележи и да адаптира в ежедневието си“, казва тя.

Храната променя начина, по който функционира тялото, както и емоциите и поведението. Тялото и животът се адаптират към стимулите, които им изпращаме.

Спортът 

"Тренировката е като една минирепетиция за останалата част от живота. Защото всеки един ден се срещаш със себе си, с емоциите си, с това, което ти е трудно и те предизвиква“, споделя Инес Субашка.

Движението е изкуство и всеки може да избере своята форма на физическа активност, която да му харесва. Чрез тренировките не тренираш само тялото, но и психиката си. Те ти помагат във всекидневието.

Тя допълва, че обикновено се откъсваме от тялото си и от онова, от което то има нужда. В ранна възраст преминаваме в през един период, когато следваме не това, което ни кара да се чувстваме добре, а това, което смятаме, че е правилно.

За Инес Субашка залата е мястото, където в контролирани условия помага на хората да променят отношението към себе си, да влязат в по-добра форма, а после да използват всички усвоени качества, за да ги адаптират и в останалата част от живота си.

За изпитанията 

Инес Субашка преминава през два тежки периода. Първият е, когато една обещаваща спортна кариера в баскетбола е провалена заради контузии. А вторият е, когато страда от хранително разстройство.

Тя споделя, че човек трябва да се научи да го говори със страховете си.

Книгите 

Писането винаги е вследствие на някаква вътрешна потребност. Първо, защото има нещо в теб, което смяташ, че искаш да споделиш. Има и други хора, които преминават през същите трудности, предизвикателства, пояснява Инес Субашка.

Чрез книгите си тя се опитва да изследва човешкото тяло и здравословния начин на живот.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво вълнува Поколението Z: Личният поглед на Рая Господинова

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" участва Рая Господинова, ученичка в 12 клас на Първа английска гимназия, с която обсъждаме Поколението Z и какво вълнува младите хора днес. "Аз много си харесвам поколението", споделя Рая и допълва: "Успях да се обградя с хора, които са свестни". Тя заявява, че е ангажирана с всичко, което се..

обновено на 03.10.24 в 11:15

Монография на учени от БАН с насоки за по-практическо обучение

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" гостуват двама от авторите на колективната монография  " Процесуален подход в образованието. Развиването на ключови компетентности чрез философия и гражданско образование" .  Книгата разглежда важни аспекти на образованието и различните подходи към него. Една от ключовите теми е използването..

обновено на 03.10.24 в 10:34

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54