Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден преди деня за размисъл: Готови ли сме за местните избори?

Ваня Нушева-Кашукеева
Снимка: БГНЕС

С приближаването на местните избори е важно да се подготвим правилно и да се уверим, че процесът на гласуване ще протече гладко и справедливо. В следващите редове ще разгледаме някои от основните аспекти, които трябва да вземем предвид.

Ето какво препоръча в ефира на "Нашият ден" Ваня Нушева, доктор по политология и преподавател в СУ “Климент Охридски“ и експерт в “Прозрачност без граници“:

“На първо място, когато отидем да гласуваме, е важно да се уверим, че сме включени в изборния списък. Местните избори изискват уседналост, така че трябва да сме сигурни, че адресът ни е правилно регистриран и че имаме право да участваме в изборите“, казва тя.

Според нея е важно гласоподавателите да разполагат с достатъчно пространство около себе си, така че да няма хора на близко разстояние. Ако избирателите не могат да гласуват с машина, имат право да поискат съдействие от членовете на избирателната комисия. Важно е обаче да се отбележи, че никой друг, освен избирателя, не трябва да има видимост към екрана по време на гласуването.

"Този вид избори със себе си носят две предизвикателства", казва тя. Едното е свързано с начина, по който бюлетините ще бъдат подадени, за да не се допусне хаос и объркване. От друга страна, предизвикателството свързано с контролирания и купения вот е насочено към служителите на Министерството на вътрешните работи. Мерки трябва да бъдат предприети, за да се предотврати всякакво незаконно вмешателство в изборите. 

Според нея е важно и че в рамките на изборния ден, кандидатите нямат право да присъстват в изборните помещения, нито да агитират избирателите. Това е с цел да се предотврати изборен натиск върху гласоподавателите, включително психологически.

Възможно е да има по-бавно предаване на протоколите в изборните комисии поради сложността на процеса. Обаче, обучението на членовете на избирателните комисии играе ключова роля в осигуряването на гладкото протичане на изборния процес. Техните членове трябва да бъдат добре запознати с методическите указания и процедурите, за да се гарантира точността на гласуването и броенето на бюлетините.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Да победиш рака" дава надежда и разбива митове

Септември е месец на осведоменост за рака при децата. Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" (СДОХЗ) вече 14 години реализира различни инициативи в рамките на международната кампания – разказва в "Нашият ден" Петя Александрова . Акцент тази година е фотографската изложба "Да победиш рака" , която ще бъде открита днес в 18:30 в..

публикувано на 19.09.24 в 10:52

Как баща от Пловдив преобразява детските площадки в квартала

Днес ще ви запознаем с човек, който олицетворява истинското значение на гражданския дълг. Без да очаква помощ от институциите или някакви награди, той поема инициативата и чрез своите действия дава пример на децата си какво означава да се грижим за общото благо. Този човек е Даниел Цавков от Пловдив. Неговият основен стремеж е да покаже на децата..

обновено на 19.09.24 в 10:10

Как да разпознаем симптомите на туберкулоза? Консултации и скрининг през септември

В периода 16-20 септември 2024 г. лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза ще предлагат безплатни консултации за всички желаещи в рамките на кампанията "Седмица на отворени врати". Тази инициатива е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021-2025 г., ръководена от..

обновено на 18.09.24 в 12:43

Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

На днешния 18 септември в Българския фармацевтичен съюз се проведе пресконференция по повод приетия на първо четене в парламента проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предвижда възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна..

обновено на 18.09.24 в 11:49
Д-р Петя Стратиева

За неадекватната регулация в пациентския сектор и пропуснатите обществени ползи

Близо 90 % от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност при взимането на управленчески решения.  83,3 % от запитаните отговарят с "Да" на въпроса: "Смятате ли, че нормативната рамка, регулираща представителността на пациентките организации, се нуждае от промяна?" Защо неадекватната регулация в пациентския..

публикувано на 18.09.24 в 11:44