Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоционалната интелигентност: Ключ към предотвратяване на агресията в училище

| обновено на 31.10.23 в 12:57
Снимка: Pixabay

Емоционалната интелигентност (EQ) е ключов фактор в съвременното образование, което цели да превърне училището в по-мирно и вдъхновяващо място за децата. Проявите на агресия в училище се явяват като реакция на различни причини, но с помощта на развитата емоционална интелигентност може да се трансформират в по-позитивни модели на поведение.

В интервю за предаването "Нашият ден" Полина Коцева, сертифициран практик по емоционална интелигентност, споделя своите мисли по този важен въпрос. Тя подчертава, че много от проблемите, свързани с агресията и насилието, могат да бъдат предотвратени, ако се обърне внимание на проблема с мълчанието. Мълчанието може да бъде причина за натрупване на болка и напрежение, което впоследствие може да се изрази чрез агресия и насилие.

Според нея е важно да се разбере, че проблемите започват със сигнали, а  сигналите трябва да бъдат наблюдавани и разпознавани. По този начин можем да предотвратим насилието преди да се случи. В страните, в които  емоционалната интелигентност е приоритет, се говори за “тормоз вместо за агресия“. Този подход позволява на образователните институции да работят активно за превенция на агресията и насилието.

Както споделя Полина Коцева, преодоляването на мълчанието изисква воля да се изразяваме и да бъдем истински свързани с другите хора. Според нея е важно е да се развият автентични връзки между учители и ученици, като се обръща специално внимание на уменията за управление на емоции и стресови ситуации.

По нейните думи децата днес са емпатични и способни да се свързват едни с други, но ако им липсват необходимите механизми за справяне със стрес и болка, същите деца могат да се превърнат в насилници.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Нели Димчева, психолог и педагогически съветник в основно училище “Тодор Каблешков“ в град Пловдив добавя в ефира на “Нашият ден“, че подходът към превенцията на агресията в училище трябва да бъде комплексен. Необходимо е да се работи с всички участници в ситуацията, включително и педагозите. Подчертава се важността от слушането на всички участници и разбирането на тяхното индивидуално преживяване на събитията.

Според нея, за да се преодолее агресията, децата трябва да развият социални и емоционални умения, които да им помогнат да се справят с конфликтите по конструктивен начин. Важно е да се насърчава обучението за устойчивост в ситуации на напрежение.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

В заключение емоционалната интелигентност играе решаваща роля в превенцията на агресията в училище. Чрез активно работа със сигналите, развитие на автентични връзки и умения за управление на емоции, можем да трансформираме агресивните реакции в по-позитивни и конструктивни модели на поведение у децата. Този подход не само подобрява атмосферата в училище, но и помага на младите хора да се развиват като емоционално интелигентни и отговорни граждани.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56