Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и анализиране на информация у младите хора. Сред многобройните учебни заведения, които се включиха в начинанието, беше и СУ "Сава Доброплодни" в Шумен, в което срещите и събитията, свързани с четенето и словото, продължиха цяла седмица.


Според учителката по български език и литература Нора Баланска, инициаторка на много интересни и смислени инициативи, свързани с четенето, мотото на кампанията "Четенето дава възможности" е посоката, в която трябва да се работи системно и всекидневно.

Харесването на един текст не може да е принудително, то идва след това, когато децата успеят да се задълбочат в него, дори да оспорят идеите на автора, смята учителката. "Смятам, че ние трябва да даваме примери и посока, че трябва да правим видими четящите хора, че трябва наистина да представяме четенето като престижно занимание, защото само тогава можем да се докоснем до умовете и душите на тези деца… В ежедневната си работа правя точно това - опитвам се да избирам текстове, които са до голяма степен актуални, текстове, които по някакъв начин да се приближават до техните виждания за живота или най-малкото да спорят с тях достатъчно, за да ги провокират да мислят."


Деветокласникът Александър Маджаров е от четящите млади хора: "За да накараш едни млади хора да четат, не е просто важно да им дадеш едни книги за лятото, на които да правят анализи. Идеята е не да четеш, а да разбираш. За да можем да четем правилно, ние трябва сами да искаме това."

Повече чуйте в звуковия файл

Снимки: ФС на Нора Баланска
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Gypsy Lore Society – годишна среща в София

През далечната 1888 във Великобритания   се създава международна ромска организация, наречена Gypsy Lore Society. Целта му и тогава, а и сега, е да обединява и установява по-тесни контакти между учените, изучаващи историята и културата на ромите – и отседналите и пътуващите (роувъри и травълърс както още ги наричат). Периодично това Общество..

публикувано на 03.10.24 в 08:10
Махатма Ганди и Лев Толстой

История на ненасилието

Ако те ударят по едната буза, да обръщаш ли другата, или да биеш и ти, хем по-силно? И поученията на Исус от планината, и източните религии разсъждават над тези дилеми откак свят светува. Говорим за философията на ненасилието, може би политически най ярко въплътена от Махатма Ганди с революцията в Индия, но и за фигури като Лев Толстой, Мартин Лутър..

публикувано на 02.10.24 в 18:51
„Сказание за цар Самуил“ - маслени бои, платно, Васил Горанов

Цар Самуил – 1010 години от смъртта му

Когато става дума за българските царе и се спомене името на цар Самуил, първото, което изплува в съзнанието ни, е историята за ослепените негови войни. Едва след това се сещаме и за легендите,   разказвани за него. Тази година на 6 октомври се навършват 1010 години от трагичната му смърт. В ход е подготовката за тържественото отбелязване на тази..

публикувано на 02.10.24 в 15:10

Силвия Лакова: Децата са любознателни, отворени и бързо усвояват нови знания

Студенти от 7 до 11 години посетиха Университета за строителство, геодезия и архитектура за една седмица, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Силвия Лакова. Идеята за създаването на този университет, смята тя, е било да се предизвикат и насърчат естественото любопитство и критичното мислене на децата, като се повиши интересът им..

публикувано на 01.10.24 в 17:45

Палеонтологът Владимир Николов: Находището край Трън е прозорец към един изгубен свят

От 2 до 10 август тази година се проведе Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън. В резултат на извършените от екипа дейности са събрани над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни. Те ще позволят на палеонтолозите да..

публикувано на 01.10.24 в 09:30