Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Изтървани ритми" – "Нощ в музея" с фолклорен привкус

Ансамбъл "Родопа"
Снимка: БТА

"Нощ в музея", но по български – с богато преплитане на музика, танц, песен, картини и мултимедия. Рубриката "Времето на редактора" запознава слушателите на "Нашият ден" със спектакъла "Изтървани ритми", чиято премиера предстои в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов".

Спектакълът е дело на смолянския фолклорен ансамбъл "Родопа", чийто художествен ръководител Адриан Петров гостува в ефира на предаването.

Гостът споделя, че предстоящото представление е част от трилогия – три независими мултимедийни спектакли, поставящи на фокус отделните формации на ансамбъла: "Изтървани ноти" (духов оркестър), "Изтървани стъпки" (танцов състав) и "Изтървани песни" (народен хор). Трилогията е отличена от Съюза на музикалните и танцови дейци с наградата "Кристална лира".

Според ансамбловия ръководител "Изтървани ритми" обединява най-доброто от трите частиПетров споделя, че спектакълът е обвързан с дарителска акция за събиране на средства, с които ще бъде обновен гардеробът на ансамбъла.

"Ансамбъл "Родопа" има публика на територията на цялата страна и не само. Много хора в чужбина следят нашите изяви. Ние сме един от малкото ансамбли, които са на пазара на изкуството през последните години – плащаме наеми на зали, плащаме техническо обслужване, отопление, пътни, командировъчни. Всичко това, за да можем да посетим различни кътчета на България", казва художественият ръководител.

Гостът споделя и за други успешни сценични представления на ансамбъл "Родопа", както и за изминалото турне, посветено на "космическата" Валя Балканска.

"Сега се надяваме, че ще успеем да реализираме идеята за национално турне и с трилогията "Изтървани ритми", казва Адриан Петров. 

Чрез мултимедийни похвати музейната среда оживява пред очите на едно момиче – това  се случва в спектакъла, който според Петров не трябва да се разказва, а да бъде видян и усетен.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57
 Михаил Михайлов - Шольо

Антон Митов представя: Музикантът и диригент Михаил Михайлов - Шольо

Михаил Михайлов е на 83 години – роден е и живее в Стара Загора. Той е от доайените на златните времена на българската естрада – един от основателите на група "Траяна", издава плочи с "Импулс" като част от конкурса "Тракийска лира", работил с Лили Иванова и Йорданка Христова, участвал в безброй концерти в страната ни и извън нея. Спомени от "онова..

публикувано на 08.07.24 в 16:40

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45