Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да откриваме света с минимални средства?

| обновено на 05.03.24 в 10:58
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Знаете ли, че можете да стигнете до Филипините срещу 50 евро? Това се случва, когато планирате добре и пътувате редовно. Как може да се постигне тази и други дестинации, разказват в ефира на “Нашият ден“ Данaил Алеков, докторант по туризъм и пътешественик, и Димитър Михайлов-Каспър, градска легенда и пътешественик.

Докторантът по туризъм и пътешественик Данаил Алеков споделя своя опит за начините да пътуваме изгодно. С повече от 10 години опит в пътуванията и посещение на 82 държави, той е истински пример за това, че пътуването невинаги изисква големи разходи. Споделяйки своите преживявания, Даниел ни учи как да пътуваме по-икономично.

Той израства с истории за пътувания. За него всичко започва от баба му, която му разказвала за своите пътешествия и преживявания. Тази любов към пътуванията го кара да започне своето приключение в момента, когато се освобождава от семейния дом. По негово мнение, ключовият фактор за икономично пътуване е добрата организация. "Резервирането на хотели и билети по-рано може да спести значителни суми“, казва той. Освен това, редовните пътувания му позволяват да се възползва от програми за лоялност и намаления.

Въпреки че Данаил се радва на много пътешествия, има места, които не би повторил.

"Може би най-трудното място, което съм посетил, беше Африка и то не Северна, а Централна. Едно от най-трудните места за стигане изобщо. Навсякъде бих искал да отида, но има места, на които не бих се върнал, такова е например Конго", казва той.

Най-прочутият храм на Бали – Тана Лот. Снимка: Магдалена Гигова

Другият събеседник по темата Димитър Михайлов-Каспър споделя своя опит с пътуването в Азия и по-специално в Югоизточна Азия. С посещения в над 40 държави и предпочитане на хостели пред луксозни хотели, той разкрива начините да се пътува по-евтино и по-автентично.

"Индонезия е много повече от Бали", споделя Димитър. Той предпочита да си търси настаняване в хостели, за да може по-активно да се включи в местната среда и култура. За него важното не е луксът на хотела, а възможността да комуникира с местната среда.

Димитър препоръчва и отдалечени дестинации, където туристическият поток е по-малък, а атмосферата е по-автентична. Такова е например пътешествието му извън туристическите маршрути в Бали, където може да се потопи в джунглата и да се сближи с местните хора.

В света на пътешествията има много начини да се открива красотата на различни култури и места, без да се изхарчват големи суми пари. Данил  Алеков и Димитър Михайлов ни разказаха как става това.

Слушайте разговора с тях. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16