Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Пенка Петрова: Младите проявяват интерес към работата в Института по микробиология на БАН

проф. Пенка Петрова
Снимка: БГНЕС

Институтът по микробиология "Стефан Ангелов" при Българската академия на науките организира тържествено честване на своята 77-годишнина и на 20 години от членството си в мрежата "Пастьор". Празникът е под мотото "Успешни истории на български учени в мрежата "Пастьор". На него присъства и д-р Сесилия Кастило, отговорник за регионалното и стратегическо развитие на мрежата "Пастьор" в Евро-Средиземноморския регион. Преди година, на 14 март 2022 г., председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски връчи почетен плакет – "златен" на БАН, на директора на Института по микробиология "Стефан Ангелов" проф. Пенка Петрова, за съществения научен принос за развитието на микробиологията в България.

Тази година Институтът по микробиология чества и 20 години от членството в мрежата "Пастьор", където се обединяват усилията на 30 института от 5 континента и 25 държави, уточни проф. Петрова. Център на тази мрежа е институт "Пастьор" в Париж, а останалите са институти в Африка, Южна Америка, Азия и много институти в Европа, допълни тя.

"Алианс Пастьор" финансира научни проекти и за последните години могат да бъдат споменати много от тях. Сред финансираните проекти в сферата на здравеопазването са и средствата за българската ваксина срещу Covid 19, уточни проф. Петрова. Сред финансираните научни изследвания са молекулярните изследвания на туберкулозата, изследванията на връзката между грип и ревматоиден артрит, изучаване микробиома на човека и връзката между чревната микрофлора и заболяванията, съобщи в предаването "Следобед за любопитните" проф. Пенка Петрова. Българската ваксина срещу Covid не стана производствена ваксина, но остана като успешен научен продукт и даде възможност за технологичен скок в изследванията за предлагането на различни ваксини и за други заболявания, уточни проф. Петрова.

В последните години интересът към Института по микробиология през последните години е голям, не само заради подобрените условия за работа тук, но и интересните теми, това, че се работи в най-новите области на науката, сподели проф. Петрова. В момента в института се работи по теми, свързани със здравеопазването – като затлъстяване и други заболявания, които да се третират с растителни екстракти. 

Друга интересна за младите микробиолози тема е търсенето на биоразграждането на пластмаси, един световен проблем, а в българския институт успяват да изолират съобщества, които разграждат пластмасите, замърсяващи природата.

Повече за събитието и още подробности от разговора с проф. Пенка Петрова – можете да чуете от звуковия файл.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Баку, Азербайджан

Особености на азебрайджанския начин на живот

Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния.   Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..

публикувано на 01.01.25 в 10:06

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15
Наталия Боба

Италия е най-големият износител на ориз в Европа

Запознах се с Наталия Боба на една от тематичните сбирки на българската делегация на Accademia Italiana della cucina. Изисканите кулинари от Ботуша и представителите им у нас, начело с Пепи Нешева, избират един основен вид храна, около който изграждат меню, гарнирано с познание. Този път темата бе оризът, представен от интересни гости. Наталия..

публикувано на 31.12.24 в 08:47
Марта Радева

Марта Радева: Светът ми говори на български

Тя е дългогодишна учителка по български език и литература в гр. Провадия, авторка е на многобройни художествени и публицистични текстове, през 2024 г. излезе първата ѝ самостоятелна книга с разкази “Човекът от последния вагон“. Преди години е гостувала в рубриката "Всичко за образованието" по повод на едно от отворените си писма, в които изразява..

публикувано на 30.12.24 в 16:40