Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бардът Асен Масларски – любимите песни на няколко поколения

В келтската традиция бардът е пазителят на родовата памет. Създател на поеми с чародейно умение да борави с мелодия и слово, той е съветник и посредник на благородническите фамилии.

Асен Масларски е родѐн бард. Песните му отдавна живеят свой собствен живот, разпилени от уста на уста и от китара на китара. Повод за срещата в "Артефир" е предстоящият авторски концерт, озаглавен "Бардът", който ще се проведе на 1 април в Дома на киното от 19 ч. 

Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. На сцената до него ще бъде китаристът Ангел Демирев-Ачо.

Масларски споделя, че по време на своите концерти често импровизира и никога не поставя бариера между себе си и хората. Очите на публиката задават ритъма на концерта и определят атмосферата.

Песните на Асен Масларски се отличават с това, че са създадени както по негови собствени текстове, така и по стиховете на едни от най-добрите български поети. Масларски твърди, че няма любим поет и цени всеки, съумял да напише нещо красиво. 

Повече за душевността на барда и за предстоящия концерт – чуйте в разговора с поетичен завършек:

Асен Масларски е роден на 8 януари 1959 в Студена (област Перник). Средното си образование завършва в Седма гимназия "Георги Димитров", София, а висшето – в Шуменския университет "Константин Преславски", специалност "Българска филология". Началото на творческата му дейност като създател на песни започва през 1974 г. Той е едно от знаковите имена, което задължително се споменава, когато стане дума за български бардове, поети с китара или изпята поезия. Масларски е сред основателите на бард фестивала "Поетични струни" Харманли през 1986 г.

Член е на Съюза на българските писатели от 2011 г. Паралелно с музиката и поезията, Асен Масларски се изявява като радиоводещ и продуцент на музикално-развлекателни и телевизионни предавания в Радио Шумен и Телевизия Шумен, създател е на частното "Форте радио". По програма "Христо Ботев" на БНР се изявява като водещ на музикалното предаване "Маестро, музика". В последните години е съводещ на предаването "И рибар съм, и ловец съм".
Снимки – личен архив
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23