Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години "За думите"

Весела Ляхова за голямото "случване"

От последните 30 години поне в 20 се случва голямо случване или, казано с други думи, глаголът "случвам (се)" преживяярки трансформации и доби огромна популярност, почти измествайки обичайните "правя, извършвам, организирам, създавам, преживявам" и т.н. Това правеше силно впечатление и на слушателите ни, които редовно се обаждаха и пишеха до предаването, за да изразят неодобрението и несъгласието си с тази мода. Тя впрочем не е отминала, но на хоризонта се появяват нови звезди, които я засенчват.

За справка: Глаголът "случвам се" и "случа се" означава: 1. "попадам, намирам се някъде случайно, непредвидено". Например "Точно като заваля, се случихме по средата на пътя". 2. "случвам се", "случа се" само в 3 л. – "става, бива, среща се независимо от нашата воля" – случи ми се, случи се нещо, в което аз нямам дял. Този глагол е непреходен. Съществува и глагол "случвам" – "намирам, сварвам, улучвам" и "успявам, сполучвам". Например "случих шефа в лош момент и отнесох скандала" или "случих на колеги".

Голямото случване се състои в това, че "случвам" иззе функциите на много други глаголи и си образува производни като "случване", "случващ". Това беше направило впечатление на писателката Весела Ляхова, която беше публикувала статия по темата. За слушателите на програма "Христо Ботев" тя сподели виждането си на 12 ноември 2013 г.

Чуйте в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Цанев: Езикът крие в себе си някаква магика

Един от гласовете, които пазим в богатия звуков фонд на предаването, е на големия писател, драматург и поет Стефан Цанев. Според изследване на "Галъп интернешънъл" той беше най-четеният български поет през 1995 г. В предаването, което през 1996 г. все още се казваше "Какво се крие зад думите", писателят внесе своя оригинален поглед към този..

публикувано на 02.07.24 в 10:12

Победителите в детския литературен конкурс "Искри" – директно от БНР

Целта на конкурса е насърчаване на децата за творческа и индивидуална изява. Да открива, популяризира и подпомага развитието на талантливите деца! Победителите в конкурса на 41-вия Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2024 г. – бяха избрани от жури в състав: Оля Стоянова, Митко Новков, Цвета Брестничка, Виктор Чулев и..

публикувано на 23.06.24 в 09:30
Недялко Йорданов

Недялко Йорданов: Обичам битката с думите

Може и да е клише, но ще си го кажа – изобщо нямам усещането, че са изминали толкова много години. Да не говорим, че паметта си избира какво да задържи непокътнато и какво да скрие или да заличи напълно. Това важи с пълна сила и за срещите и разговорите във и около предаването „За думите“. Със сигурност участията на значими и ярки..

публикувано на 22.06.24 в 08:15
Проф. Толя Стоицова

Илюзиите и автоилюзиите

Тези от нас, които имат спомени от края на трудните 90 години на миналия век, сигурно веднага ще се сетят кой български политик въведе в употреба една много ярка метафора – „затваряме фабриката за илюзии“– каза той и наистина време беше да го направим. Дали се получи точно така или едни фабрики се закриват, други се откриват та до днес… е дълга..

публикувано на 18.06.24 в 15:10

Вели Чаушев: Понякога добрата дума храни човека

Само няколко месеца след дебюта на предаването, в началото на 1995 г. в едно от изданията, отредени за така наречените ни "специални" гости, т.е. изявени, обичани, доказали се в попрището си хора на словото и духа, гостува актьорът Вели Чаушев. Той беше чест участник в предавания на програмата, освен това беше лично изкушен от словото като автор на..

публикувано на 07.06.24 в 15:36