Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературен гид: Какво да четем през лятото?

Снимка: Pixabay

Водещият на "Нашият ден" Светлозар Желев влиза в ролята на литературен гид, за да предложи на слушателите няколко книги, които обещават леко, любопитно и вълнуващо лято.

След наситеното с напрежение първо полугодие може би е необходим плавен преход към безгрижието на ваканционните дни. Чудесно средство за неговото осъществяване е новото издание на едно изследване, изпълнено с хумор –  "Политическото животно" от Джеръми Паксман. Книгата предлага иронична дисекция на една класа, от която зависи икономиката и състоянието на обществото.

За любителите на психологическия трилър и темата за корпоративния шпионаж романът на Ашли Елстън "Първата лъжа печели" предлага един точен поглед към политическото и медийно пространство, изпълнено с компромати, контрол и шантаж.  

Тази година светът на литературата претърпя огромна загуба след смъртта на писателя Пол Остър. "Сънсет парк", в превод на Иглика Василева, е един роман, в който най-силно присъства градът – както в "Нюйоркска трилогия" градската среда и човешките съдби се сливат в едно лутането из лабиринтите на човешката душа.

Българската литература загуби един от своите най-добри съвременни автори – Алек Попов. Последният му сборник е "Нови и избрани разкази" и в него читателят отново ще срещне неподражаемия хумор, фантастичния усет, (само)иронията и дълбокото философско познание на писателя.

Следващото предложение е романът "Хагабула" на Тодор П. Тодоров – носител на наградата Роман на годината 2023 и на специално отличие в конкурса за Европейска литературна награда. "Хагабула" несъмнено е световен роман. Ситуиран в един имагинерен VI век, сюжетът обхваща всички проблемни съвременни теми като екология, равенство между половете, предизвикателствата пред хуманността.

След фурора сред критици и читатели в САЩ на романа "Случаят Джем" 2024 година засега минава под знака на Вера Мутафчиева. "Аз, Анна Комнина" е друг роман на Мутафчиева – блестящ исторически разказ от женска гледна точка за една сложна, изпълнена с интриги и борба за власт, епоха.  

Китайският писател Лиу Цъ Син е един от големите съвременни майстори на фантастичния жанр. Познат като автор на трилогията "Земното минало", Цъ Син отново се появява в български превод със сборника "Странстващата Земя", който препоръчваме.

Последното предложение е романът за съвременното японско общество "Гърди и яйца" от Миеко Каваками.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки ден е "Триумф"

Заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността, " Триумф " на Петър Вълчанов и Кристина Грозева взе " Златна роза " за най-добър филм на тазгодишния 42-ри фестивал на българското кино във Варна. За журито, публиката и Съюза на българските филмови дейци той беше..

публикувано на 30.09.24 в 17:37

Моноспектакълът "Х" – в жанра на театралната горчилка

Нека наречем "Х " точката, в която се пресичат публичният ни образ – онзи, който конструираме " за пред хората " , който изрича и преповтаря всеизвестни констатации, който винаги върви леко прегърбен, поради невъзможността си да изрече това, което наистина мисли – и личният ни, никому непоказан такъв, чийто глас не можем да запушим, когато..

публикувано на 30.09.24 в 15:57

"Рейдж" се завръща в България

Легендарната германска група "Рейдж" се завръща в България. Концертът, който предстои в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври, е част от световното турне на бандата по случай нейната 40-та годишнина. Бързи, мощни, здрави, размазващи – такива са изпълненията на "Рейдж": пропукват стени и срутват пласт след пласт всичко, което изглежда неподвижно,..

публикувано на 30.09.24 в 12:56

Лабиринтите на полуистината в изложбата Fake (f)or Real

Лабиринтите на фалшификациите и полуистините от вчера и днес ще преброди всеки посетител на пътуващата изложба Fake (f)or Real на Дома на европейската история в Брюксел, която гостува на Националния етнографски музей до 20 октомври . За човечеството, което във всяка епоха е било мамено, и за мащабния разказ в изложбата в "Terra Култура"..

публикувано на 30.09.24 в 11:21

Седемте хълма на Пловдив: Литературна хроника на един древен град

"Библиотека "Седемте хълма" събира историческата памет на Пловдив и е своеобразна художествена хроника на града под тепетата", започва представянето си Стойо Вартоломеев, собственик и управител на издателска къща, в ефира на рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура". Той споделя своите впечатления и мотиви зад създаването на..

публикувано на 30.09.24 в 11:20