Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да запаметяваме информация лесно?

Снимка: Pixabay

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката. Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA.

Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена и дати. Това, по думите на Сотирова, се дължи на високите обороти, на които мозъкът работи непрестанно. За щастие съществуват различни прийоми, които увеличават възможностите на паметта ни.

В основата на всяка мнемонична техника е визуалният образ или асоциацията. Когато мислено преведем дадена текстова информация в изображение, тя много по-лесно остава в паметта ни, пояснява Сотирова.  

Човешката памет бива два вида – краткосрочна и дългосрочна. Първата ни позволява да боравим с информация тук и сега, в рамките на няколко секунди и минути, но нейният капацитет е ограничен. Дългосрочната памет, от своя страна, отговаря за способността ни да придобиваме умения, да съхраняваме опит, спомени и стара информация.

Колкото по-комични или абсурдни асоциации създаваме, толкова по-лесно запомняме дадена информация, заявява Сотирова. Друг интересен метод е възстановката – например, когато отиваме да вземем нещо, но по пътя забравим какво, е достатъчно мислено да извървим пътя обратно. Ароматите също са пряко свързани с паметта. Съществува и методът "Римски лабиринт", при който върху добре познат маршрут наслагваме необходимите задачи за деня. Разделянето по групи с общ признак е друг лесен за прилагане метод.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пивовари: Епизод 3 – Пивото е страст – Бъдещност, къщата и лекарят

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 20.08.24 в 11:35
доц. Благой Бурдин

Доц. Благой Бурдин пристигна в БНР с единствения водороден електромобил

Доц. Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките пристигна в БНР с единствения водороден електромобил "Водородният автомобил е електромобил, т.е. имат електродвигател, това което е различното, е, че се зарежда с водород, за няколко минути се зарежда и в автомобила има горивна..

публикувано на 19.08.24 в 18:00
Орхидея Cypripedium calceolus или Венерина пантофка

Орхидеите в България: Епизод 5 – Изчезване, откриване и запазване

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.08.24 в 08:15
Мира Баджева

Мира Баджева и защо малките градчета около Чешме заслужават повече внимание

За философията на бавното живеене, за традициите и споделената храна – журналистката и пътешественичка Мира Баджева разказва за едно от последните си пътувания из Турция – за района около полуостров Чешме, с какво е известен или по-скоро защо трябва да бъде по-известен. Още повече, че според нея малките градчета около Чешме заслужават специално..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

В Атанасовско езеро се излюпиха за първи път розови фламинги

За първи път в България се излюпиха три розови фламинги в Атанасовското езеро край Бургас. Случи се навръх 44-годишнина от обявяването на езерото за поддържан резерват.  "Много по-дълга история има този факт. Всичко започна през миналата година, гнездата на птиците са големи, птиците показаха, че започват процес на гнездене, но за съжаление..

публикувано на 16.08.24 в 10:20